HZJZ objavio posebno upozorenje. Ovi su gradovi najugroženiji

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2024. u 09:53
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Vrućina meteoropatima i kroničnim bolesnicima može uzrokovati dodatne zdravstvene tegobe pa im se savjetuje pridržavanje uputa liječnika.

Zbog visokih temperatura za pojedina je područja upaljeno narančasto i crveno upozorenje. Najgore će biti uz obalu, odnosno u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a za vikend je upaljen i najviši stupanj upozorenja za Zagreb, Osijek i Karlovac.

HZJZ

Stoga iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) navode kako se važno držati pratite naputke za zaštitu od vrućina.

Jedan od načina da se zaštite jest da rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, točnije negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi i jedite češće male i što tekućije obroke.

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Podsjetimo, upozorenja na toplinski val izdana su i od DHMZ-a.

Pretežno sunčano i vruće bit će u Hrvatskoj u utorak, no ne i posve stabilno, pa su poslijepodne uz umjeren, lokalno i jak razvoj oblaka, vrlo vjerojatni pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj moguće i izraženiji. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, dodaje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u prognozi, a na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jak, koja će sredinom dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom će biti između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je proglasio žuti meteoalarm, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno, za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca, Velebitskog kanala i Gospića te Knina zbog toplinskog vala. Narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno, proglašeno je za područje Rijeke, Splita i Dubrovnika. “Toplinski val! Maksimalna temperatura > 33 °C; Minimalna temperatura > 23 °C. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, upozoravaju iz DHMZ-a.

U srijedu se očekuje da će prevladavat sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. “U unutrašnjosti poslijepodne uz dnevni razvoj oblaka, a samo rijetko može pasti poneki pljusak s grmljavinom. Vjetar slab, lokalno i umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu burin, od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 17 i 22, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 32 i 37 °C”, navodi DHMZ na svojim stranicama.

Već u srijedu dio Hrvatske je u crvenom, i to riječko, splitsko i dubrovačko područje. Isto vrijedi i za četvrtak, dok nam je petak crven veći dio zemlje. Sve osim gospićke regije je u crvenom, označavajući vrlo veliku opasnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close