HŽ Putnički prijevoz u dogovoru sa sindikatima smanjio troškove zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2014. u 11:47
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Danas je potpisan 1. dodatak Kolektivnom ugovoru HŽ Putničkog prijevoza kojim je Uprava HŽ Putničkog prijevoza u dogovoru sa socijalnim partnerima smanjila troškove zaposlenika za 20 milijuna kuna.

HŽ Putnički prijevoz je potpisao je 1. dodatak Kolektivnom ugovoru HŽ Putničkog prijevoza kojim je Uprava HŽ Putničkog prijevoza u dogovoru sa socijalnim partnerima smanjila troškove zaposlenika za 20 milijuna kuna. Kako stoji u priopćenju HŽ Putničkog prijevoza dodatak su potpisali Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, članovi Uprave Robert Frdelja i Siniša Balent te predstavnici reprezentativnih sindikata; Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske, Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara i Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

Potpisivanje Dodatka Kolektivnom ugovoru nastavak je provedbe Programa restrukturiranja čiji je cilj racionalizacija cjelokupnog poslovanja HŽ Putničkog prijevoza. Dogovoreno je smanjenje plaća radnika HŽ Putničkog prijevoza za 6, 8 i 10 % u bruto i iznosu, a najveće smanjenje odnosi se na radnike koji imaju najviše plaće, stoji u priopćenju.

U priopćenju javljaju da radnicima koji obavljaju poslove zbog kojih dobivaju naknadu za pripravnost kod kuće, naknada je prepolovljena s 15 % na 7,5 %. Također, smanjeni su izdaci za sindikalne dužnosnike, povjerenike i koordinatore. Skraćen je otkazni rok te je smanjena maksimalna otpremnina za redovan otkaz ugovora o radu s maksimalnih 160.000,00 kuna na 100.000,00 kuna. Također, radnik koji odbije ponudu izmijenjenog ugovora o radu ima pravo na 50 % navedene otpremnine, a najviše do 50.000,00 kuna.

U priopćenju podsjećaju kako je 31. listopada 2013. potpisan Kolektivni ugovor HŽ Putničkog prijevoza temeljem kojeg nisu isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica u 2013., a neće biti isplaćeni ni u i 2014. Time je HŽ Putnički prijevoz u dvije godine uštedio dodatnih više od 10 milijuna kuna. U ime Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković zahvalio je sindikalnim partnerima na suradnji te dodao kako je potpisivanje 1. dodatka Kolektivnom ugovoru označava međusobno razumijevanje Uprave i socijalnih partnera oko poteza koje je neophodno provesti kako bi društvo nastavilo provoditi Program restrukturiranja u cilju što uspješnijeg poslovanja u teškoj gospodarskoj situaciji. "Nastavit će se proces smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom iz društva te određivanjem tehnološkog viška radnika kao rezultat redefiniranja poslovnih procesa i investicijskih ulaganja. Važno je naglasiti da se u sklopu Programa restrukturiranja ne provodi samo racionalizacija, već HŽ Putnički prijevoz i investira u novi vozni park odnosno u 44 motorna vlaka te u novi integralni sustav prodaje karata u unutarnjem i međunarodnom prijevozu s ciljem pružanja kvalitetne usluge, povećanja broja putnika i prihoda", zaključio je Ratković.

U priopćenju ističu da smanjenje troškova radnika jedna je od mjera kojom se jača stabilnost HŽ Putničkog prijevoza u cilju stvaranja financijski održivog sustava, što je krajnji cilj Programa restrukturiranja. Ove mjere stupaju na snagu 1. travnja 2014., no stručne službe HŽ Putničkog prijevoza pripremaju i niz drugih mjera kojima će se nastaviti racionalizacija o čemu će HŽ Putnički prijevoz, kako kažu, uskoro izvijestiti javnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close