Hrvatski grad koji je iskoristio najviše europskog novca za gradske projekte

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2023. u 08:46
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Đurđevac je među gradovima koji su proteklih devet godina iskoristili najviše europskog novca za gradske projekte! Gotovo da nema područja u koje se nije ulagalo. Upravo je završen projekt Centra za osobe s invaliditetom.

U đurđevačkom Centru za osobe s invaliditetom postavlja se namještaj u kuhinje. Sobe su spremne i čekaju prve stanare. Stigli su i ugovori mjerodavnog ministarstva o financiranju socijalnih usluga.

– Na boravcima će boraviti 10 korisnika u poludnevnim, 10 u dnevnim boravcima i 32 korisnika u organiziranom stanovanju s različitim stupnjevima podrške, rekla je za HRT Mirjana Šandor, tajnica Gradskog društva osoba s invaliditetom.

Bivša zgrada gradske uprave, koja je vapila za obnovom, postala je prava ljepotica, a uskoro će biti i topli dom za pedesetak osoba s invaliditetom. Uz visok standard opreme i uređenja, korisnike, koje će prema određenim kriterijima odabrati tamošnji centar za socijalnu skrb, pratit će i podrška stručnjaka, njegovatelja i terapeuta.

– Upita imamo jako puno, ljudi su zainteresirani, potreba postoji čak i izvan područja grada Đurđevca, izjavila je Šandor.

U zgradi je obnovljeno čak 140 prostorija, uređen je okoliš i kupljeno je vozilo za osobe s invaliditetom. Sve je financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, riječ je o 2 milijuna eura. Novi projekti čekaju rješenja o financiranju.

– Za sad nam je prijavljena dogradnja škole za uvođenje jednosmjenske nastave, prijavljeno nam je i uređenje utvrde Stari grad s uređenjem okoliša za razvoj turističkih aktivnosti, pripremamo se i za razvoj u ruralnim dijelovima grada za razvoj infrastrukture, priopćio je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Poljoprivredu planiraju razvijati u sklopu centra za vinarstvo jer oko dvije tisuće malih vinograda i vinogradara u okolici Đurđevca – velik je potencijal. Razvojni zamah ovoga grada u srcu Podravine potvrđuje i proračun od 20-ak milijuna eura, dok je prije deset godina bio 20-ak milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close