Hrvatska tehnologija, jedinstvena u svijetu, može učiniti hranu i 60 posto zdravijom

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2015. u 18:09
Foto: Thinkstock

Njegovom VAM tehnologijom ne mijenja se nijedan tehnološki proces u proizvodnji, a kad uz pomoć nje rajčica, krastavac, kukuruz, pile… stignu od njive ili farme do našeg stola, sadržavat će i do 60 posto manje štetnih tvari nego što imaju danas – uvjeren je Sadiković.

Zdravija je hrana budućnost, a ona će s mojom tehnologijom aktivacije prirodnih minerala za primjenu u poljoprivredi i stočarstvu, za koju bez lažne skromnosti mogu reći da je jedinstvena u svijetu, biti barem 60 posto zdravija nego što je danas, kaže za Večernji list dr. sc. Mirsad Sadiković, savjetnik tvrtke ViridisFarm – AS iz Potpićana u Istarskoj županiji, za koju su ovih dana zainteresirani s raznih strana, od Njemačke i Kariba do Kine i Australije.

Djelatnost i poslovna filozofija tvrtke počivaju, naime, na mineralu zeolitu, prirodnom materijalu vulkanskog porijekla kojemu se od davnina pripisuje učinkovitost u prevenciji vezivanja slobodnih radikala, toksina, teških metala te rezidua pesticida, herbicida, insekticida… iz biljaka, životinjskog, pa i ljudskog organizma. Primjena zeolita u stočnoj hrani, podsjetimo, pokazala se i te kako efikasnom u vrijeme afere s nedopuštenim razinama aflatoksina u kravljem mlijeku u Hrvatskoj prije dvije godine. No Sadiković tvrdi da je njegov projekt, vrijedan 12 milijuna kuna, otišao miljama dalje.

Inovacijskom VAM tehnologijom, koju je i patentirao, dosad prevelike čestice zeolita i do 30 mikrona uspio je razbiti na nanočestice i mikročestice do svega pet mikrona, što znači da bez problema ulaze u stanice biljaka i životinja te ih čiste od štetnih tvari što ih čini puno sigurnijima u hranidbenom lancu, za naše zdravlje, ali i tlo i okoliš.

Kad se prirodni kalcitni materijal zajedno sa zeolitom aktivira i folijarno prska po biljkama, za sebe veže teške metale iz zemlje, poboljšava i podiže otpornost biljke od klijanja do berbe, poboljšava kvalitetu tla, produljuje dozrijevanje i vijek trajanja proizvoda… čime su naročito oduševljeni Kinezi. Nakon što su njegov proizvod testirali na povrću, paprici, rajčici i tikvicama, predlagali su mu, kaže, da proizvodnju ViridisFarma preseli u Kinu. No iako danas pregovara i s jednim od najvećih kineskih igrača u proizvodnji svinjetine i jednim od suvlasnika Alibabe, čije ime, kako tvrdi, još ne može objaviti jer je vezan predugovorom, za sada je sklon samo ustupanju tehnologije kroz neki oblik franšize.

Njegovom VAM tehnologijom ne mijenja se nijedan tehnološki proces u proizvodnji, a kad uz pomoć nje rajčica, krastavac, kukuruz, pile… stignu od njive ili farme do našeg stola, sadržavat će i do 60 posto manje štetnih tvari nego što imaju danas – uvjeren je Sadiković. Za nekoliko mjeseci planira na bazi zeolita ponuditi paletu proizvoda i za kućne ljubimce, a potom i kao dodatak ljudskoj prehrani.

Cijeli članak pročitajte ovdje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close