Hrvatska putovnica postala najmoćnija u regiji. Evo u koliko zemalja možete bez vize

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2024. u 11:06
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Prema VisaGuide Passport Indexu, hrvatski građani mogu posjetiti ukupno 97 zemalja bez vize, uključujući šest zemalja koje zahtijevaju elektroničku autorizaciju putovanja (eTA) i 43 zemlje bez putovnice. Iako Hrvatska ima najvišu ocjenu putovnice (88,28), viza je Hrvatima potrebna za ulazak u 24 zemlje, uključujući i Kubu, Sjevernu Koreju i Ganu.

Od početka godine Hrvatska se popela na ljestvici jačine putovnica, s 26. pozicije u siječnju na 24. u narednim mjesecima. Do svibnja je nekoliko zemalja ukinulo ili olakšalo vizne uvjete za Hrvatsku, čime je hrvatska putovnica rangirana na 22. mjestu, prenosi tportal.

Kako VisaGuide rangira putovnice?

VisaGuide Passport Index sustav je rangiranja za putovnice, koji koristi faktor koji se naziva ocjena značajnosti odredišta (DSS) za dodjeljivanje jedinstvene vrijednosti svakoj putovnici. Ocjena značajnosti destinacije (DSS) izračunava se kombinacijom nekoliko razvojnih indeksa za svaku zemlju, kao što su:

-BDP po stanovniku

-Indeks snage
-Indeks turizma
-Indeks ljudskog razvoja

Osim gore navedenih, u izračune se uključuju još ovi faktori i opcije:

-Putovanje bez vize
-Elektronička autorizacija putovanja
-Viza po dolasku

-Elektronička viza (e-Visa)
-Veleposlanstvo ili druge vize koje je odobrila vlada
-Putovanje bez putovnice
-Zabranjen ulazak

Rumunjska putovnica porasla za tri mjesta od pristupanja Schengenu

Rumunjska putovnica bila je 36. najmoćnija u svijetu u prva tri mjeseca ove godine. Međutim, u lipnju, dva mjeseca nakon djelomičnog ulaska u Schengen, rumunjska putovnica nalazi se na 34. mjestu i omogućuje bezvizni ulazak u 112 zemalja.

Bugarska je, s druge strane, zadržala istu poziciju (39.), s ocjenom putovnice od 85,86 i bezviznim ulaskom u 108 zemalja. Dok za nositelje bugarske putovnice postoje vize za 34 zemlje, oni iz Rumunjske moraju podnijeti zahtjev za vizu za ulazak u 27 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close