Hrvatska neće plaćati kaznu za Gavrilovićev propali posao sa SAD-om iz 1990.

Autor: Marija Brnić , 11. kolovoz 2023. u 12:49
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tvrtka Tradexim Mirka Despotovicha, tužila je Republiku Hrvatsku jer je Gavrilović Holding u vrijeme kada je na sudu u SAD-u zbog “ogluhe”  kažnjen s 1,86 milijuna dolara za plaćenu i neisporučenu šunku, već bio brisan iz sudskog registra

Repovi i brojni pravosudni postupci oko petrinjskog Gavrilovića godinama su punili novinske stupce, a najnoviji slučaj uspješno je okončan za Hrvatsku. Žalbeni sud SAD-a odbacio je, naime, žalbu Mirka Despotovicha i potvrdio presudu Okružnog suda iz New Yorka, koji je prije godinu dana u prvostupanjskom postupku odbacio tužbu protiv Hrvatske kao navodnog alter ega Gavrilović Holdinga.
Mirko Despotovich tri desetljeća nije uspio naplatiti potraživanje za tada velik posao koji je ugovoren i neuspješno odrađen 1990. Njegova tvrtka je, naime, s petrinjskim industrijalcem zaključila ugovor o isporuci 635 tona konzervirane šunke, koju je Gavrilović trebao isporučiti u SAD. Despotovichevoj tvrtki Tradexim u svibnju 1990. stigla je prva pošiljka, no ispostavilo se da je zdravstveno neispravna jer sadrži bakterije, zbog čega su prva i druga pošiljka vraćene proizvođaču. Od tada Despotovich nastoji riješiti odnos s Gavrilovićem, budući da je dio robe platio. kako se u to vrijeme raspadala SFRJ i započeo rat u Hrvatskoj, odštetni zahtjev podnio je najprije na Okružnom sudu SAD-a Columbia protiv tvrtke Gavrilović i protiv Republike Hrvatske kao vlasnika 1993., no sud odbacuje tužbu. Polovicom 1996. Despotovich podnosi tužbu protiv Gavrilovića na zagrebačkom trgovačkom sudu, na kojemu je 2000. presuđeno u njegovu korist, te je Gavrilović Holdingu naloženo isplatiti Tradeximu 386 tisuća dolara plus iznos za kamate i sudske troškove od oko 40 tisuća dolara. Tu je presudu godinu dana kasnije potvrdio Visoki trgovački sud, no naplata nije provedena, a godinu dana kasnije nad Gavrilović holdingom je započet stečajni postupak, te je 2004. ta tvrtka ugašena i brisana iz sudskog registra.

Despotovich odlučio je nakon svega realizaciju te sudske presude ishoditi kroz američki pravni sustav, pa je, prema podacima iz sudske dokumentacije, najprije pokušao “udomaćiti” hrvatsku presudu na sudu u Connecticutu, gdje je 2018. odbijen, da bi potom na sudu u New Yorku dobio spor protiv Gavrilović Holdinga zbog ogluhe (default judgement) u visini 1,86 milijuna dolara, i to stoga što nitko u ime Gavrilović Holdinga nije osporio tužbeni zahtjev. Temeljem te presude Despotovich je potom tužio Republiku Hrvatsku, kao navodnog pravnog sljednika, tvrdeći da je ona “u svim relevantnim vremenima” bila Gavrilovićev alter ego. DORH, je, pak, objavio da su njegovi predstavnici i odvjetničko društvo Squire Patton Boggs osporili Despotovicheve tužbe, te se time za Hrvatsku zatvorila ova desetljećima stara priča.

Komentirajte prvi

New Report

Close