Hrvatska inovacija osvaja tržište, a tek su počeli

Autor: Josipa Ban , 25. srpanj 2024. u 13:56
Tomislav Ivanić, direktor Bravarije Ivanić/Robert Anic/PIXSELL

Tvrtka Bravarija Ivanić poboljšala je karakteristike prve mobilne solarne punionice.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je predstavljen SoltiQ, mobilna solarna punionica za električna vozila, prva takva u Europskoj uniji, a koja je rezultat domaće pameti i proizvodnje, stiže njezina nadogradnja. Bravarija Ivanić, tvorac ove inovacije, u samo četiri mjeseca značajno je poboljšala performanse punionice za čiju je montažu potrebno samo čvrsto tlo i sunce.

Tomislav Ivanić, direktor Bravarije Ivanić i idejni tvorac SoltiQ punionice, kaže da su njezine tehničke karakteristike sada gotovo dvostruko snažnije. Snaga SoltiQa 2.0 je 10 kW, a kapacitet baterije podignut na 57.6 kWh.

S takvim inženjerskim nadogradnjama i manjim preinakama u dizajnu SoltiQ može u šest sati napuniti 100 posto baterije prosječnog električnog automobila, odnosno 50 električnih bicikala ili 20 e-skutera. No, ovo je tek početak.

Ambiciozni planovi
Bravarija Ivanić, kompanije koja ima više od 30 godina iskustva poslovanja u metalnoj industriji, već radi na nadogradnji i ove nove verzije. “Ulažemo u model koji će biti duplo jači od ovoga i koji će imati 22 kW DC punjač sa 100 kWh “second life” baterijom”, otkriva Ivanić. U konačnici cilj im je razviti punionicu koja će imati oko 150 kWh bateriju te DC punjač od 50 kW.

6

SoltiQ punionica je prodano, otkriva Tomislav Ivanić

No, do tog cilja, kaže Ivanić, treba doći. “To nije jednostavan zadatak jer je more tehničkih ograničenja, da ne govorimo o standardima EU-a koje treba zadovoljiti”, navodi.

Međutim, u kompaniji su uvjereni da proizvod koji su stavili na tržište, i u čiji su razvoj do sada uložili više od dva milijuna eura vlastitog kapitala, ima ogroman tržišni potencijal. Uostalom, proizvod je to koji bi trebao omogućiti pravu disrupciju u mogućnostima i tehnologijama punjenja električnih vozila.

Poznato je da je nedostatak infrastrukture i elektroenergetske mreže najveća boljka razvoja elektromobilnosti. SoltiQ je pak rješenje koje popunjava ove nedostatke.

Osim što je potpuno autonomno jer se njegova baterija puni putem solarnih panela koji se nalaze na konstrukciji punionice, i tako ne ovisi o elektroenergetskoj mreži, postaviti se može gotovo bilo gdje. Konstrukcija je, naime, teška 1200 kilograma i veličine je parkirališnog mjesta.

Bravarija Ivanić SoltiQ je na tržište stavila u travnju ove godine, nakon što su početkom godine predstavili prototip, i već su ih prodali šest, otkriva Ivanić. Kupci su domaće marine, kampovi, a prva mobilna solarna punionica na testiranju je i u jednom ekskluzivnom zelenom hotelu u Norveškoj.

“Pregovaramo ozbiljno s kupcima u Norveškoj i Danskoj te Sloveniji i Njemačkoj”, ističe Ivanić dodajući da im je trenutno prioritet “osvajanje” domaćeg tržišta, a tek potom širenje na strana. “Sve prednosti i koristi ovog proizvoda prvo želimo dokazati na domaćem tržištu”, kaže 30. godišnji poduzetnik.

Prodaja tek kreće
Dodaje i da se do sada, zapravo, nisu aktivno bavili prodajom. “Tek planiramo zaposliti prodajnog menadžera”, navodi. U fokusu će im pak biti klijenti koji imaju flotu električnih vozila, kampovi i hoteli koji nemaju dobru infrastrukturu za punjenje. Usto njihov je proizvod, čija cijena najnovijeg modela iznosi između 29 i 32 tisuće eura, odličan izbor za otoke i ruralna mjesta.

Paralelno s prodajom kompanija nastavlja s nadogradnjom prve potpuno autonomne mobile punionice za električna vozila na čijem razvoju tim Bravarije Ivanić intenzivno radi od kraja prošle godine. U konačnici da bi dobili željene performanse morat će uložiti dodatnih dva milijuna eura, kaže Ivanić, mladi poduzetnik koji je itekako svjestan da bez ulaganja u istraživanje i razvoj dugoročno ne mogu računati na jaki rast i čvrstu poziciju na tržištu.

Tomislav Ivanić kaže i da su otvoreni za strana ulaganja. Dapače, pregovaraju s više stranih investitora koji se bave zelenim tehnologijama, a kapital im je potreban za osvajanje stranih tržišta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p> </p>
<p>Ovakvi solarni paneli u kombinaciji sa litij baterijama bi bila super za kucu npr..</p>
<p>Ne znam koliko kWh ima Tesla npr… ali normalno kucanstvo ne trosi vise od 1000 kWh godisnje …</p>
<p> </p>
<p>God did it to him first 😁</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>

New Report

Close