Hrvatska i BiH će za dio pomoći aplicirati zajedno

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2014. u 22:00
Ministar Ivan Vrdoljak/Goran Jakuš/PIXSELL

Bitno je pripremiti naše zajedničke lobističke nastupe, izjavio je ministar Vrdoljak u Sarajevu.

Hrvatska će nastaviti pružati svu potrebnu pomoć Bosni i Hercegovini u njezinu suočavanju s posljedicama katastrofalnih poplava, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

To će se odnositi na saniranje neposrednih učinaka te prirodne nepogode, ali i na lobiranje za financijsku pomoć nužnu za obnovu uništenoga. "Ove su poplave nevjerojatno intenzivirale regionalnu suradnju", kazao je Vrdoljak, koji je o zajedničkom djelovanju vladinih tijela Hrvatske i BiH razgovarao s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.Podsjetivši kako je Hrvatska odmah odgovorila na molbu BiH za spašavanje ljudi i imovine, Vrdoljak je kazao kako u idućim danima i tjednima na raspolaganju stoji i dio zaliha iz robnih rezervi Hrvatske, a nakon toga slijedi zajednički nastup prema Bruxellesu, europskim fondovima i na donatorskim konferencijama. "Bitno je pripremiti naše zajedničke lobističke nastupe", kazao je Vrdoljak.

Hrvatska će Vlada, osim toga što će raditi zajedno s BiH, poduzeti i mjere koje bi trebale potaknuti obnovu poplavljenih područja u Hrvatskoj. To bi značilo donošenje posebne odluke o uspostavi posebnih procedura obnove za poplavljena područja Hrvatske.Dio tog iskustva bit će ponuđen i BiH, naznačio je Vrdoljak te je potvrdio kako je Hrvatska za obnovu svojih područja pogođenih poplavama zatražiti i sredstva iz Fonda solidarnosti EU. U BiH ne računaju na taj fond, jer kao država koja nije kandidat za članstvo u Uniji ona na to i nema pravo, no šef bosanskohercegovačke diplomacije Lagumdžija kazao je kako u Sarajevu umjesto toga "računaju na solidarnost EU".

Potvrdio je kako bi do 18. lipnja trebalo biti dovršeno izvješće o štetama u BiH. Točne razmjere štete trenutačno je nemoguće procijeniti, no već je izvjesno kako je ona samo na magistralnoj prometnoj infrastrukturi veća od 100 milijuna eura, istaknuo je Lagumdžija. Hrvatska i BiH će za dio pomoći aplicirati zajedno, donatorska konferencija će biti vezana samo za pomoć BiH, a tek će se vidjeti postoji li mogućnost za neke zajedničke aktivnosti sa Srbijom, kazao je Legumdžija potvrdivši kako se odustalo od zamisli o zajedničkom nastupu triju države na planu obnove uništenoga u poplavama jer bi to podrazumijevalo procedure koje predugo traju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close