TOP 505 kompanija
Obnovljivi izvori energije

HROTE planira dodatno poticati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Hrvatska u samom vrhu EU u ulaganju u OIE zahvaljujući HROTE-ovim programima potpora.

PD VL native tim
23. rujan 2024. u 22:00
Sunčana elektrana i vjetroelektrana, općina Jasenice/PD

Svjedoci smo jedne od najvećih energetskih kriza. Cijene električne energije i plina doživjele su nevjerojatne skokove, ponajprije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je prouzročila smanjenje opskrbe plinom i nagli rast cijena u EU.

Posljedica toga bio je porast cijena električne energije, koja je povezana uz kretanje cijene plina, a kriza je dovela do hitnih mjera na razini Europske unije. EU je u listopadu 2022. godine donijela hitne mjere za smanjenje cijena energije, a i Vlada Republike Hrvatska usvojila je mjere za stabilizaciju domaćeg tržišta energije i zaštitu krajnjih kupaca.

Uzimajući u obzir ove izazove, na razini EU postignut je konsenzus o ubrzanju diversifikacije izvora energije i ubrzanoj implementaciji obnovljivih izvora energije (OIE). Trenutne cijene plina i električne energije na razini EU vratile su se otprilike na pretkrizno razdoblje, uz nastavak tržišnih volatilnosti, a cijene električne energije na hrvatskoj burzi električne energije CROPEX prate te tržišne trendove.

Darjan Budimir, direktor HROTE-a/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Sprječavanje budućih energetskih kriza

Jedan od ključnih instrumenata za sprječavanje budućih energetskih kriza, koje proizlaze iz geopolitičkih uzroka, jest povećanje energetske samodostatnosti Hrvatske. Potrebno je ubrzati investicije u nove proizvodne objekte, s posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije. Uz to, važno je jačati i širiti elektroenergetsku mrežu kako bi ona mogla prihvatiti nove kapacitete iz OIE. HROTE, kao jedan od ključnih dionika u ovom procesu, trenutno ima aktivne ugovore s oko 1.250 povlaštenih proizvođača s ukupnom snagom od gotovo 700 MW.

HROTE je do sada kroz sustav poticanja sklopio 1650 ugovora i time omogućio razvoj preko 1500 MW projekata OIE. HROTE također radi na osmišljavanju novih modela i programa državnih potpora za dodatno poticanje izgradnje novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije. Kroz organizaciju javnih natječaja, investitori se prijavljuju i natječu za potpore koje će ubrzati zelenu tranziciju.

Rezultati natječaja za tržišnu premiju

HROTE je početkom 2024. godine izradio novi Program državnih potpora i nakon čega je raspisao i proveo natječajni postupak za dodjelu tržišne premije, prvi nakon 2022. godine. Pristiglo je 144 ponuda, od čega je 110 ocijenjeno kao valjano. Najveći interes iskazan je za sunčane elektrane, dok se veći interes za vjetroelektrane očekuje na narednim natječajima. Ukupno je ugovoreno 410 MW projekata, što je ovaj natječaj učinilo najuspješnijim dosad.

HROTE temeljem važećeg Programa planira nastaviti s poticanjem izgradnje novih postrojenja zajamčenom otkupnom cijenom, a koje se prvenstveno odnosi na male sunčane elektrane snage 50 do 200 kW. Natječaj za ovu kategoriju planiran je za zadnji kvartal 2024. godine.

S obzirom na veliki interes investitora za obnovljive izvore energije, HROTE u suradnji s resornim ministarstvima radi na novim programima državnih potpora usklađenim s europskim regulativama, čime se planira dodatno poticati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora (sunčane elektrane, vjetroelektrane, hidroelektrane, geotermalne elektrane i dr.), ali i druge tehnologije bitne za provedbu zelene tranzicije poput izgradnje baterijskih spremnika, postrojenja za proizvodnju zelenog vodika i sl.

Burza plina kao sljedeći korak

Studije pokazuju kako je burza plina izrazito potrebna, a HROTE, kao operator tržišta plina, vidi njeno uspostavljanje kao logičan korak naprijed. Burza bi osigurala transparentnu i konkurentnu nabavu plina, što bi povećalo sigurnost tržišta i svih tržišnih sudionika. Burza plina mogla bi biti organizirana unutar postojećeg sustava CROPEX-a, čime bi se koristila postojeća infrastruktura i iskustvo s organizacijom veleprodajnog tržišta električne energije.

* Sadržaj omogućio HROTE

New Report

Close