U realnom vremenu, 24 sata svih 365 dana godišnje: Zna i javlja kad se pojavi proizvod opasan po zdravlje

Autor: Lucija Špiljak , 20. listopad 2020. u 14:00
Foto: Web screenshot

U realnom vremenu, 24 sata svih 365 dana godišnje podaci o artiklu, zašto je sporan, gdje se prodaje, zašto se opoziva…

Ministarstvo poljoprivrede i AKD razvili su mobilnu aplikaciju HRana koja će građane besplatno i u realnom vremenu, 24 sata svih dana u godini, obavještavati o opasnom prehrambenom proizvodu koji se opoziva s tržišta, bilo da je riječ o hrani za ljude, životinje ili o štetnom proizvodu za okoliš.

Cilj je, kažu, osigurati visoku razinu zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača.

Jači sustav kontrole

Prema informacijama koje nam je dalo resorno ministarstvo, u 2019. bilo je 49 obavijesti o opasnim proizvodima za potrošače, a s jučerašnjim danom u 2020. bilo je 36 objava.

Najzastupljenije grupe opasnosti su mikroorganizmi, tj. bakterije u namirnicama, dok u najzastupljenije kategorije opasnosti spadaju masti i ulja, meso peradi, ribe te kakao, kava i čaj.

36

obavijesti o opasnim proizvodima bilo je u 2020. godini, zaključno s 19. listopada, kažu iz Ministarstva

“Vjerujem da ćemo na ovaj način pridonijeti bržem informiranju potrošača te podizanju razine svijesti svih građana o načinu funkcioniranja svih uključenih u sustav kontrole hrane na zajedničkom tržištu EU”, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Informacije se prikupljaju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Ažuriraju se u realnom vremenu, građani će ih primati putem obavijesti aplikacije, a obavijest će sadržavati prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o nesukladnom proizvodu, primjerice naziv proizvoda i sliku, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, izvršenu radnju nadležnih institucija, status distribucije i slično, te podatke o subjektu o poslovanju hranom koji je taj proizvod stavio na tržište.

Edukativno za potrošače

Sadržava i edukativne informacije za potrošače, npr. što znači povećana količina olova u ribi i kako to utječe na zdravlje ljudi, što su aflatoksini, koje su količine aditiva i aroma dopuštene u prehrambenim proizvodima…

HRana nudi dva izbornika – u RASFF izborniku su sve obavijesti na razini EU na engleskom jeziku, a u izborniku Ministarstvo poljoprivredesu informacije na hrvatskom koje se odnose samo na hrvatsko tržište. Aplikacija se za Android uređaje može preuzeti na Google Play Trgovina, a za iOS na App Trgovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close