‘Hrana i piće u godinu 7,8% skuplji, no vidljivo i usporavanje’

Autor: Jolanda Rak Šajn , 16. srpanj 2024. u 07:30
Najviše su rasle cijene svinjetine, više od 7 posto, a uzlazni trend je i dalje prisutan/P. Macek/PIXSELL

Rast cijena voća kreće se na razini europskog prosjeka, od nešto manje od 3 posto, slično je i kod povrća, osim cijena krumpira koje su rasle više od 11 posto.

Stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić kaže da su potrošačke cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju rasle sporije, 2,8 posto u odnosu na godinu ranije. I samo 0,2 posto u odnosu na travanj.

No gledamo li duže vremensko razdoblje, od lipnja 2023. do svibnja 2024. onda je rast značajan i to 7,8 posto, a u odnosu na 2015. čak 44 posto, tvrdi Blažić.

“Cijene kruha rasle su i u svibnju 2024. za 2,8 posto, dok je u nekoliko članica EU zabilježen pad cijene kruha, recimo u Češkoj, Sloveniji, Mađarskoj. Cijene mesa u nas rastu prosječno 4,2 posto na godišnjoj razini dok je na razini EU zabilježen rast 1,6 posto. Kod nas su najviše rasle cijene svinjetine, više od 7 posto, a najmanje piletine, 0,3 posto.

Za razliku od mesa gdje je još prisutan rast cijena, kod svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda cijene polako padaju pa je npr. maslacu cijene niža i više od 10 posto. Padaju i cijene jaja. Rast cijena voća kreće se na razini europskog prosjeka, od nešto manje od 3 posto, slično je i kod povrća, osim cijena krumpira koje su rasle više od 11 posto.

Cijene vina i piva rastu značajnije nego u drugim EU članicama što je vezano uz rastuću potrošnju i turističku sezonu”, kaže Blažić koja očekuje da će cijene pojedinih proizvoda vezano uz sezonsku potrošnju rasti više od prosjeka ili kod nekih članica EU, “ali generalno gledajući vidljiv je trend stalnog usporavanja cijena”

Komentirajte prvi

New Report

Close