Kako smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u EU poljoprivredi tema je konferencije koju je u petak organizirala europarlamentarka Biljana Borzan, izvjestiteljica europskih socijalista za strategiju “Od polja do stola”. U pitanju je strategija koja predviđa 50 posto manju upotrebu pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane do 2030.godine
“Neodgovornom upotrebom antibiotika ljudi su ubrzali razvoj sojeva superbakterija, dok je pretjerana upotreba pesticida je dovela do izumiranja kukaca oprašivača, neplodnosti zemlje, ali i do pojave mnogih bolesti kod ljudi”, objašnjava Borzan te dodaje kako konvencionalna proizvodnja hrane trenutno nije moguća bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, stoga je poljoprivrednicima nužno ponuditi alternative i nove poljoprivredne tehnike.
Napomenula je i kako je važno je da najveći teret smanjenja bude na državama članicama koje najviše troše pesticide i antibiotike, pri čemu Hrvatska stoji znatno bolje od prosjeka EU.
“Hrana bez kemije je proizvod s dodanom vrijednošću, koji Hrvatskoj omogućuje tržišnu utakmicu, da izvozi traženu robu i da skupim delicijama nahrani svoje goste”, poručuje Valerije Vrček, profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu