HPK traži pomoć po uzoru na ugroženu ‘petorku’

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2024. u 07:00
Za potporu agraru u Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumunjskoj mobilizirano je čak 119,7 mil. eura/Damir Špehar/PIXSELL

HPK je zatražio da se sredstva iz robnih rezervi osiguraju i za Hrvatsku.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) traži aktivaciju sredstava iz Europskog kriznog fonda za hrvatske poljoprivrednike pogođene klimatskim promjenama, posebice sušom i tučom, izvijestili su iz HPK te pozvali ministra poljoprivrede Josipa Dabru na bolju suradnju s poljoprivrednicima.

Podsjećaju da su nedavno uputili dopis potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u kojem se traži da Ministarstvo poljoprivrede zatraži od Europske komisije (EK) financijsku pomoć iz europskih financijskih rezervi, za hrvatske poljoprivrednike čije su proizvodnje tijekom ljeta bile suočene s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, te imaju veliku štetu na usjevima i proizvodnji.

S obzirom na to da se Hrvatska suočava s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, HPK je zatražio da se sredstva iz robnih rezervi osiguraju i za Hrvatsku.

“Naša poljoprivreda doživjela je značajne gubitke, a prve procjene govore da štete uzrokovane sušom prelaze 130 milijuna eura, dok štete od tuče sigurno nadmašuju 10 milijuna eura”, kažu u HPK-u te napominju da je zahtjev hrvatskih poljoprivrednika upućen nakon odluke EK-a prema kojoj će biti mobilizirano 119,7 milijuna eura iz poljoprivrednih rezervi za potporu poljoprivrednicima u Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumunjskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close