Hotel Le Méridien Lav i marina neće se prodavati za manje od 40 milijuna eura

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 13. ožujak 2013. u 20:47
Bučno najavljivani investitori nisu stizali i na kraju je Hypo banka aktivirala svoje hipoteke

Prodajom je obuhvaćen luksuzni kompleks Le Méridien Lav površine 4,4 hektara, na kojima se nalaze resort, marina, plaža i drugi turistički sadržaji.

Hotel Le Méridien Lav i pripadajuća mu marina pored Splita neće se prodavati za manje od 40 milijuna eura, potvrđeno nam je iz krugova bliskih prodavatelju jednog od dvaju hotela s pet zvjezdica u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prije nekoliko dana Hypo Alpe-Adria-Bank International AG je kao jedini vlasnik tvrtki Grand Hotel Lav d.o.o i Grand Marina Lav d.o.o. oglasom dala zainteresiranim investitorima rok do 5. travnja da pošalju svoje ponude, i odmah su istaknuli da ih jedino zanima najviši iznos postignut u "otvorenom, transparentnom i nediskriminirajućem prodajnom procesu". 

Obećavajući početak
Prodajom je obuhvaćen kompleks Le Méridien Lav površine 4,4 hektara, na kojima su resort, marina, plaža i drugi sadržaji. Kao agenta za prodaju Hypo je izabrao kompaniju za nekretnine Jones Lang LaSalle Hotels & Hospitality Group. Kako je natječaj tek otvoren, nemoguće je dobiti podatak je li koja ponuda već stigla, a ni Hypo ni Jones Lang LaSalle ni prije natječaja, ni nakon njegovog otvaranja nisu se "izlijetali" s potencijalnim ulagačima, prilično suprotno zvučnim uvodima u ovakve poslove na kakve smo kod nas navikli.Takve su najave pratile i Le Méridien Lav posljednjih nekoliko godina, hotel koji od svog otvaranja 2006. posluje s gubicima više je puta bio na meti nikad imenovanih vlasnika kockarnica i hotelijera sa svih strana svijeta. Tako su bar često tvrdili bivši vlasnici Ivica Kurtović (Eurodom) i Slavko Bošnjak (Bošnjak grupa), koji su sredinom prošlog desetljeća ušli u zajednički posao obnove hotela koji je u to vrijeme bio sasvim devastiran, prvo dugogodišnjim boravkom prognanika a onda i potpunom nebrigom za nekadašnji simbol dalmatinskog hotelijerstva. Ivica Kurtović je hotel kupio na dražbi u lipnju 2001. za pet milijuna eura. Kurtović je bio vlasnik tada uspješne nekretninske tvrtke Eurodom, koja je uz nekretnine – imali su hotel Globo i tvrtku Brodosplit inženjering – svoj posao proširila i na medije suvlasništvom u radio postaji KL Eurodom. 

Priče o prodaji
Zbog ulaska u posao oko hotela Lav prodao je i Globo i Brodosplit inženjering, te se udružio s australskim Hrvatom Slavkom Bošnjakom. Grand hotel Lav otvoren je 2006., s 15-godišnjim ugovorom o upravljanju potpisanim s lancem Le Méridien. Cijeli kompleks imao je četiri zgrade sa 382 sobe, barove, restorane, knjižnicu, trgovački centar, kongresni centar, casino, noćni klub, veliku plažu, bazen s wellness centrom, te marinu s 90 vezova. Sve je izgledalo sjajno, čak su 2007. dobili priznanje Gazela kao najbrže rastuća tvrtka u županiji.No, za sve to Kurtović i Bošnjak su se morali zadužiti, a posao ipak nije išao kako su očekivali, da bi mogli vratiti dugove. Već 2010. počelo se govoriti o prodaji hotela, no bučno najavljivani investitori nisu stizali, i na kraju je Hypo banka aktivirala svoje hipoteke. Kako je tada pisao Poslovni, Eurodom i Bošnjak Grupa su svoje suvlasništvo uspjeli čak tri puta založiti. U vrijeme potpisivanja prvog kreditnog ugovora, vlasništvo je procijenjeno na 76 milijuna kuna, a godinu dana kasnije na 140 milijuna kuna. Kroz nekoliko kredita, potraživanje Hypa doseglo je s kamatama i drugim troškovima više od 390 milijuna kuna. No, Grand hotel Lav bio je dužan i drugima – u financijskom izvješću za 2011. dugoročne obveze su bile nešto više od 416 milijuna kuna, a kratkoročne 100 milijuna. Te godine, pak, zabilježen je gubitak od 30,7 milijuna kuna, a od 2006. do kraja 2011. minus je ukupno bio čak 156 milijuna kuna. Podaci za 2012. još uvijek nisu poznati. Unatoč svemu, hotel je u više navrata dobijao i domaća i strana priznanja kao jedan od najboljih na Jadranu.

Srušeno carstvo
U međuvremenu, po podacima portala Poslovna Hrvatska, Kurtoviću se srušilo poslovno carstvo. Radio je napustio prije godinu-dvije, na kraju je postaja prodana, a sve njegove tvrtke nalaze se pod blokadom, temeljna tvrtka Eurodom još od kolovoza 2012., a Dom graditeljstvo mjesec dana ranije. Pod blokadom je i Eurodom voda, ali znatno kraće razdoblje. Slavko Bošnjak je nešto bolje prošao, makar njegova Bošnjak grupa godinama posluje s gubicima. Nekad njihovim hotelom, koji i dalje ima nešto manje od 300 zaposlenih, danas upravlja Hypo banka, a uskoro tko zna tko.

Komentirajte prvi

New Report

Close