Hoće li u Hrvatskoj biti zabranjeno pušenje na terasama kafića? ‘Bit će gadno, ali vrijeme je za odvikavanje…’

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2024. u 08:51
Foto: Marko Lukunic/VLM/PIXSELL

Ugostitelji ne dočekuju s oduševljenjem nove smjernice Europske komisije.

Iz Europske komisije ovih dana odaslane nove smjernice za zabranu pušenja na još nekim preostalim pušačkim “oazama” poput autobusnih postaja, zooloških vrtova i – što je najjače odjeknulo – terasama kafića. Prema tim smjernicama, zabrana bi se odnosila ne samo na cigarete, nego i na e-cigarete odnosno vaping. Riječ je, doduše, o neobvezujućim smjernicama, ali one otvaraju mogućnost državama članicama da ih ugrade u svoje zakone.

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se u članku 25. “zabranjuje pušenje duhanskih i srodnih proizvoda, biljnih proizvoda i uporaba elektroničkih cigareta s nikotinskim punjenjem ili bez nikotinskog punjenja i vodenih lula u svim zatvorenim javnim prostorima”. Iznimno je dopušteno pušenje u ugostiteljskim objektima, ali kako kaže isti zakon, u “posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju sukladno propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja”.

Jednostavnije rečeno, ugostiteljski objekti moraju imati poseban pušački prostor fizički odvojen od onog nepušačkog, piše N1.

Poznato je da mnogi ovdašnji kafići, naročito kvartovski, “žive” i posluju ponajviše zahvaljujući gostima koji ondje ispijaju kavu. A mnogima taj ritual uključuje i cigaretu uz kavu.

Melita iz Zagreba kaže da će u tom slučaju ostaviti cigarete.

“Bome su nas stisli, prestat ću pušiti. Neće mi se dati mrcvariti i stajati ispred terase, na kiši, k’o jadnik, samo zato da zapalim. Bit će gadno, ali vrijeme je za odvikavanje. Odluka o zabrani pušenja na otvorenom, uvjerena sam, pokolebat će mnoge okorjele pušače da se ostave tog zla. Skupog pritom”, kazala je.

Ugostitelji ne dočekuju s oduševljenjem nove smjernice Europske komisije.

“Mi već duži niz godina trpimo udar zbog najvećeg poreznog opterećenja na ugostiteljske usluge u cijelom mediteranskom okruženju, a ovaj udarac definitivno ne bi pretrpjeli. Za mnoge ugostitelje to bi bio ključ u bravu”, kaže ugostitelj Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close