Hrvatske proizvođače mesa, jaja, sira s obiteljskih gospodarstava Večernji list je pitao raste li im prodaja zbog opreza kupaca pred jeftinijom a lošijom hranom iz uvoza:
Nevenka Turkalj: I trgovci odnedavno žele naš sir i na policama svojih trgovina
Afera sa zaraženim uvoznim mesom i jajima pobudila je svijest kupaca i trgovaca o kvaliteti domaćih proizvoda. To je uvidjela i Nevenka Turkalj, čija obitelj ima OPG u Rakovici. Proizvode sir od domaćeg kravljeg mlijeka, piše Večernji list.
– Sireve inače prodajemo najviše na kućnom pragu, po sajmovima, ekotržnicama, imamo i jednu trgovinu u Zagrebu, restoranima. No, u zadnje vrijeme, pa i nedavno na Sir Cro festu, imali smo dosta upita i od trgovaca koji bi na policama svojih, manjih trgovina, htjeli imati i naše sireve.
Takvih upita prije nikada nije bilo. Žao mi je što se morala dogoditi ovakva afera da bi se ljudi više okrenuli domaćim proizvodima. Vjerujem da je upravo potražnja kupaca natjerala trgovce da sada više traže domaće.
Uvoz je puno jeftiniji, a nemoguće je imati pravi sir od kravljeg mlijeka ako kilogram košta osam kuna. Uostalom, mi imamo svake godine inspekcije koje provjeravaju kako radimo – kazala nam je Nevenka Turkalj. Na OPG-u dnevno proizvedu od 20 do 25 kilograma raznih kravljih sireva, za što im treba oko 200 litara mlijeka.
– Cijene su od 30 kuna za svježi sir, zatim 60, 70 kuna za polutvrde sireve do 100 kuna za nagrađeni sir naziva Glavan. Cijene nećemo dizati zato što je potražnja veća – dodala je N. Turkalj.
Cijeli članak pročitajte ovdje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Dragi kolege,
čuvajte svoje stare Koke ,
Piletina danas ima salmonelu.
Uključite se u raspravu