Hitna obavijest: Zbog opasnog soja salmonele povlači se popularna vrsta mesa

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2022. u 10:26
Foto: pixabay

Infekcija salmonelom očituje se kao gastroenteritis, crijevna groznica, bakterijemijski sindrom ili žarišna bolest.

S hrvatskog se tržišta povlači uvozno meso zbog moguće zaraze bakterijom salmonella typhimurium, izvijestio je u utorak europski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Riječ je o zamrznutom purećem mesu iz Mađarske koje je distribuirano na tržište Hrvatske.

Rizik je ozbiljan, a salmonela je otkrivena u uzorku koji je izuzet iz pošiljke mesa koja je distribuirana u Hrvatsku.

“Proizvod – zamrznuto pureće meso; zemlja prijave – Hrvatska; porijeko – Mađarska; distribuirano – Hrvatska; nema distribucije iz zemlje prijaviteljice”, napominju u europskom centru.

Infekcija salmonelom očituje se kao gastroenteritis, crijevna groznica, bakterijemijski sindrom ili žarišna bolest. Gastroenteritis započinje 12–48 sati mučninom i grčevima u abdomenu, nakon čega slijedi proljev, vrućica, ponekad povraćanje. Bolest je obično blaga i traje do 4 dana.

No, zna doći i do komplikacija. Liječnici upozoravaju kako upravo salmonella typhimurium može ponekad uzrokovati produljeni i često smrtonosni bakterijemijski sindrom trajanja više od tjedna s produljenom vrućicom, glavoboljom, malaksalošću i tresavicom, no rijetko s proljevom.

Također, najčešći uzroci žarišne infekcije, također težeg oblika zaraze, s jakom boli u zahvaćenom organu su salmonella choleraesuis i salmonella typhimurium.

Komentirajte prvi

New Report

Close