HGK u plusu 1,7 milijuna eura, preneseni višak dosegnuo 21,4 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2024. u 22:00
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koja je lani zapošljavala 300 radnika, 37 manje nego u 2022. godine/J. Regović/PIXSELL

Od članarina i dalje dolazi najveći dio prihoda, oko 18 milijuna eura.

I drugu “tržišnu” godinu, nakon ukidanja plaćanja obveznih članarina za najveći broj tvrtki, Hrvatska gospodarska komora je završila sa solidnim viškom prihoda, iako je on nešto manji nego u odnosu na prethodnu, 2022.

Prema podacima iz financijskog izvješća koje je predočeno članovima na zadnjoj skupštini HGK, ukupni prihodi krovne gospodarske asocijacije su lani premašili planirane brojke i dosegnuli 25,3 milijuna eura, te su pali za oko 5,4 posto, a kako rashodi nisu bili smanjeni, kad se podvukla crta ostao je višak od 1,7 milijuna eura.

U 2022. on je iznosio gotovo dvostruko više, 3,4 milijuna eura, zahvaljujući izvanrednim prihodima ostvarenima u toj godini.

Višak prihoda
HGK je i ranijih godina pozitivno poslovao pa je zaključno s prošlogodišnjim plusom preneseni višak prihoda podebljan na 21,4 milijuna eura. Gleda li se struktura prihoda, ukupnom rezultatu pridonijele su članarine, od kojih i dalje dolazi najveći dio prihoda, gotovo tri četvrtine.

Lani su one HGK-u priskrbile ukupno 18 milijuna eura, oko milijun eura više nego u 2022. Podbačaj se lani bilježi na stavci ‘ostali prihodi’, pod kojima je najveći utjecaj u 2022. imala prodaja nekretnine u Bruxellesu, kao i prihodi od nadoknade šteta od potresa na temelju polica osiguranja za zgrade u Zagrebu i Sisku.

Značajan rast HGK bilježi u prihodima od usluga, koji su povećani za više od 44 posto i gotovo su dosegnuli dva milijuna eura. Najvećim dijelom oni dolaze od aktivnosti vezanih uz organizirane nastupe na sajmovima i kotizacija za seminare koje organizira HGK. Njihov broj inače je osjetno porastao u odnosu na prethodno razdoblje, kada su zbog pandemije i ostalih kriza reducirani, no taj rast pratio je i porast troškova.

Birokratski aparat
Vidljivo je to iz brojki o materijalnim rashodima, koji su veći za 7 posto i iznose 10,5 milijuna eura. Ta stavka ujedno ima i najveći udjel u ukupnim rashodima, gotovo 45 posto rashoda, koji su lani bili na razini od 23,5 milijuna eura.

Premda se godinama u javnosti HGK doživljavalo kao birokratski aparat kojim se financiraju plaće, na radnike odlazi 36 posto svih rashoda, 8,5 milijuna eura i oni su čak blago pali u odnosu na prethodnu godinu (0,9%).

U HGK je lani bilo zaposleno 300 radnika, 37 manje nego u 2022., a prosječan broj zaposlenika prema fondu radnih sati iznosio je 240. HGK nema sklopljenih ugovora o financijskom leasingu ni obveza za kredite.

Komentirajte prvi

New Report

Close