HGK osnovao Centar za industrijski razvoj

Autor: Marija Brnić , 30. studeni 2015. u 22:00
Privremeni ravnatelj Želimir Kramarić/Goran Jakuš/PIXSELL

Centar će raditi na izvoznoj strategiji za prioritetne sektore i proizvodne niše, uključujući i jedinstveno europsko tržište, zadatak će mu biti i identificiranje mogućih hrvatskih brendova.

U studenom je službeno osnovana nova ustanova Centar za industrijski razvoj, čiji je osnivač Hrvatska gospodarska komora, a koja taj projekt realizira u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskom akademijom znanosti i umjestnosti, te uz financijsku pomoć EU.

Privremeni ravnatelj nove ustanove je potpredsjednik HGK Želimir Kramarić, a kako saznajemo u HGK, Centar će biti smješten u HGK-ovom prostoru na lokaciji Nova cesta. Do konca prosinca biti će raspisan i natječaj za ravnatelja Centra, dok će se ostale djelatnike, a predviđeno je projektom da će ih biti potrebno oko 40, početi tražiti u veljači. Plan je, ukratko, da većina djelatnika Centra bude zaposlena do kraja ožujka i da s radom, u punom formatu, Centra za industrijski razvoj starta u travnju.

Sam plan rada je u pripremi, no iz podataka o osnivanju Centra potvrđuju se najave kako će to biti institucija koja će na jednom mjestu pružati potporu po industrijskim sektorima, umrežavati inovacije i industriju, povezivati s akademskom zajednicom u specijaliziranoj edukaciji za potrebe pojedinih industrija, kao i pomagati industrijalcima u povlačenju sredstava iz EU fondova i u pristupu drugim izvorima financiranja projekata.

 Saznaje se i kako će Centar raditi na izvoznoj strategiji za prioritetne sektore i proizvodne niše, uključujući i jedinstveno europsko tržište, te kako će mu jedan od zadataka biti i identificiranje mogućih hrvatskih brendova. U tom kontekstu Centar će izraditi i akcijski plan za teritorijalno brendiranje, kao i za brendiranje proizvoda u globalnim lancima vrijednosti. Centar će biti angažiran i na analizi i mapiranju kapaciteta poslovnog sektora za istraživanje, razvoj i inovacije, a jedan od važnih projekata koji će pokrenuti jest i  ustrojavanje Akademije za industrijski razvoj, te pokretanje Ljetne škole konkurentnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close