HGK izdao preporuke za poboljšanje prometne djelatnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2024. u 22:01
Ulazak Hrvatske u Schengen treba iskoristiti za razvoj logističko-distributivnih centara, ističe se u preporukama/I. Kralj/PIXSELL

Manjak radne snage u prometu riješilo bi usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Sektor za promet Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je pet preporuka za razvoj prometnih djelatnosti u Hrvatskoj.

Da bi javni cestovni prijevoz putnika bio bolji, treba uvesti javnu uslugu prijevoza na razini svih županija, proširiti mrežu linija u ruralnim područjima, uvesti nove međužupanijske i međunarodne linije te razmotriti smanjenje stope PDV-a na prijevoz putnika, dok ulazak Hrvatske u Schengen treba iskoristiti za razvoj logističko-distributivnih centara, naglasiti važnost opskrbnih lanaca, omogućiti povoljan porezni tretman skladišne djelatnosti te smanjiti carinske i administrativne barijere, smatraju stručnjaci.

Za poticanje regionalnog razvoja, inovacija i poduzetništva u ruralnim područjima treba osigurati pristup širokopojasnom internetu – 5G mreži te olakšati pristup javnim uslugama i novim radnim mjestima.

Nužno je planirati i provesti ulaganja u željezničku infrastrukturu i luke, razmotriti smanjenje naknada na nerentabilnim željezničkim pravcima te prilagoditi iznose lučkih pristojbi kako bi se povećala konkurentnost.

Manjak radne snage u prometu riješilo bi usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, promocija deficitarnih zanimanja uz poticaje države sufinanciranjem prekvalifikacija, lakši uvoz stranih radnika te regulacija njihovih radnih uvjeta i plaća kako bi se suzbio rad na crno, zaključuju iz Komore.

Komentirajte prvi

New Report

Close