HEP preuzima Vice Oršulić, čeka se odluka Vlade o pokriću gubitaka

Autor: Marija Brnić , 08. prosinac 2023. u 07:00
Nadzorni odbor u petak bi Oršulića trebao imenovati kao privremenog čelnika državne energetske kompanije/M. Tironi/PIXSELL

Upravljanje preuzima HDZ-ov kadar i član Uprave do raspisivanja javnog natječaja.

Kako se posljednjih dana i šuškalo, upravljanje HEP-om nakon odlaska Frane Barbarića privremeno će preuzeti Vice Oršulić. Taj inženjer elektrotehnike već je duže vrijeme menadžerski kadar u sustavu najveće državne kompanije, od početka godine je član Uprave HEP-a, a prethodno je bio direktor Proizvodnog područja hidroelektrana Jug u HEP Proizvodnji.

Nadzorni odbor, po odluci Vlade, danas će ga imenovati kao vršitelja dužnosti na šest mjeseci, do kada bi trebao biti proveden javni natječaj i izabran novi predsjednik Uprave HEP-a.Oršulić HEP preuzima u trenutku kada je energetika i dalje jedno od najosjetljivijih sigurnosnih pitanja, kao i u trenutku rješavanja odnosa s državom oko Vladinih odluka da na leđa HEP-a podbaci najveći dio tereta mjera ublažavanja troškova energije za građane, javne ustanove i gospodarstvo.

Ranije je najavljivana i pripremana dokapitalizacija kompanije, no, zadnje informacije, koje je potvrdio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, govore kako se od tog rješenja odustaje.

900

milijuna eura dosegnuli su gubici HEP-a zbog ograničavanja cijene struje

EK protiv dokapa
U ožujku je, naime, Vlada usvojila i odluke kojima se planira pokriti gubitke prodaje struje ispod cijene u ukupnom iznosu od 900 milijuna eura. Od toga, 400 milijuna predviđeno je realizirati kroz dioničarski zajam, koji je i realiziran i koji je, uz još 500 milijuna eura, predviđeno unijeti kroz dokapitalizaciju u temeljni kapital.

Kako je tada premijer Andrej Plenković isticao, cijeli se proces odvijao u komunikaciji s Europskom komisijom, koja je morala dati zeleno svjetlo radi činjenice da dokapitalizacija predstavlja državnu potporu poduzeću. Ispostavilo se, pak, da Bruxelles nije sklon ovom modelu, a po Filipovićevim riječima, pronađen je novi modalitet.

Premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović potvrdili su
da Bruxelles nije sklon dokapitalizaciji jer predstavlja državnu potporu/S. Midžor/PIXSELL

HEP-u će se tako mjesečno nadoknađivati određena razlika u cijeni. O kojim se konačnim vrijednostima pri tom radi, te na koliko dugo razdoblje će se HEP obeštećivati i u kolikim mjesečnim iznosima, trebalo bi biti uskoro definirano i objavljeno na sjednici Vlade.

Do sada su za javnost procjene HEP-ovih gubitaka na prodaji električne energije po ograničenim cijenama površno komunicirane, podaci su temeljeni na izračunima koje je tvrtka podnijela Vladi početkom godine, pa se otvaralo pitanje koliko su ukupnom gubitku koji je iskazala tvrtka pridonijele same subvencije, a koliki je efekt situacije na tržištu i samog poslovanja.

Time se, među ostalim, bave i vanjski konzultanti koje je HEP angažirao na provedbi dubinske analize i utvrđivanju stanja za pripremu dokapitalizacije tvrtke, a oni bi, kako se neslužbeno čuje, trebali biti uključeni i u konačno podvlačenje crte i definiranje novog rješenja za obeštećenje HEP-a.

Teret mjera
HEP i dalje podnosi najveći teret osiguranja energetske opskrbe u Hrvatskoj, a pri tom nastavlja i s investicijama, primarno u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Što još u idućoj godini čeka Oršulića, vidljivo je i iz kolumne koju je za ‘Poslovna 2024.’ napisao Barbarić, dok je još bio na poziciji prvog čovjeka HEP-a.

Među najvažnijim projektima, naime, gradnja je devet proizvodnih objekata snage 120 MW. Projekt izgradnje novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb, vrijedan 140 milijuna eura, u fazi je ispitivanja opreme prije puštanja u probni rad.

Nastavak investicija

HEP i dalje podnosi najveći teret osiguranja energetske opskrbe u Hrvatskoj, a pri tom nastavlja i s investicijama.

Slično postrojenje vrijedno 86 milijuna eura planira se izgraditi i u Osijeku na lokaciji Termoelektrane-toplane, dok na najvećem projektu HEP-a u posljednja tri desetljeća, dogradnji Hidroenergetskog sustava Senj, ukupno vrijednog pola milijarde eura, slijede radovi na izgradnji tunela i kanala Bakovac-Lika.

Očekuje se i skoro zaključenje ugovora o dodjeli sredstava iz NPOO-a za nove projekte u distribuciji električne energije vrijednog 228 milijuna eura, nakon što je ove godine dovršen projekt uvođenja naprednih mreža sufinanciran europskim bespovratnim sredstvima. Prihvat novih OIE ostaje u fokusu, a do kraja godine HEP-ove su ambicije omogućiti priključak na mrežu najmanje 1500 MW novoinstaliranih kapaciteta OIE.

Oršulić HEP preuzima i s prošli mjesec poboljšanim izgledima kretanja ocjena kreditnog rejtinga. Moody’s je, naime, potvrdio postojeći ‘Baa2’, podigavši izglede sa stabilnih u pozitivne. Najveći izazov bit će prekinuti s negativnom reputacijom koju u javnosti HEP ima zbog zvučnih afera kojima je bio izložen u vrijeme plinske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close