HBOR-ovci love poduzetnike kako bi ublažili pad kreditiranja

Autor: Jadranka Dozan , 10. studeni 2014. u 14:50
Ministar Boris Lalovac i predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan/Sanjin Strukić/PIXSELL

Ove godine vrijednost novoodobrenih kredita ide prema padu za dodatnih 40-ak posto.

U nabrajanju što su sve učinili za oživljavanje gospodarstva u Vladi su se posljednjih godina rado pozivali na ulaganja države u kapital Hrvatske banke za obnovu i razvoj te razmjere podrške koju su poduzetnici dobivali preko HBOR-ovih programa. No, nakon rekordnih, više od 10,2 milijarde, odobrenih kredita tijekom 2012. te 7,8 milijardi prošle godine, ove godine vrijednost novoodobrenih kredita ide prema padu za dodatnih 40-ak posto.

Prema HBOR-ovu rebalansu, plan Uprave predvođene Vladimirom Kristijanom za ovu godinu je pet milijardi kuna novih kredita, što bi bio 36-postotni pad. Budući da je do kraja rujna realizirano manje od 3,5 mlrd., za ostvarenje plana u posljednjem bi se kvartalu odobravanje kredita moralo prebaciti u veću brzinu. Premda pad kreditne aktivnosti zapravo nije iznenađenje niti je HBOR po tome iznimka, u njegovu slučaju to nije tek pitanje tržišnog sentimenta već i političke logike i interesa. Uz punih šest godina recesije i neuspješna traženja izlaska iz nje, vladajućoj koaliciji očito je mrska pomisao da se, uza sve, mora braniti i od kritika da gospodarstvo ima sve slabiji oslonac i u državnoj razvojnoj banci. Nervoza i nemir eksponenata politike u HBOR-u, a taj utjecaj danas se najčešće personificira u ministru Gordanu Marasu, očito se  prenijela i na vodstvo HBOR-a.

Prema neslužbenim izvorima, ovih je dana ono 'potjeralo' direktore i referente da aktivnije nude kredite i idu 'na teren', bliže klijentima. Prema toj vrsti aktivizma financijaši su uglavnom rezervirani, pitajući se znači li to da će se sad pošto-poto ganjati statistika, ne vodeći računa o kriterijima. Pad potražnje za kreditnim sredstvima HBOR-a, kako tvrde u toj banci, započeo je tijekom zadnjeg kvartala prošle godine, a to je u prvih devet mjeseci rezultiralo padom kreditne aktivnosti za 32 posto. U slučaju HBOR-a pad potražnje je znatno slojevitija priča od one u poslovnim bankama. Početkom godine, odnosno s početkom obračuna s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem, medijski su prostor mjesecima punili slučajevi spornih kredita HBOR-a. To je dijelom pogodovalo usporavanju kreditnih procedura i svojevrsnoj krizi odlučivanja u HBOR-u.

Dijelu zdravih poduzetnika koji su potrebe financiranja možda i razmatrali riješiti putem HBOR-a medijska halabuka zacijelo je malo i 'ogadila' tu kreditnu opciju. Uza sve, i komercijalne banke danas imaju problem premalo zdrave potražnje. Takve poduzetnike radije kreditiraju same i HBOR im je zapravo konkurencija. Na vrata HBOR-a danas i naglašenije nego prije kucaju oni koji su ionako prezaduženi. Uz takvo stanje zaduženosti, hrvatskom gospodarstvu potrebni su dugoročniji izvori kad se radi o dužničkim oblicima financiranja, ali najpoželjniji su zapravo oni nedužnički, poput tzv. venture capital fondova. Na tom je tragu bila ideja FGS-ova, no i taj se projekt uspio politizirati. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine HBOR za ulaganja u projekte FGS-ova izdvojio samo polovicu iznosa koji je u tu svrhu investiran u istom razdoblju lani.

Naime, ove godine realiziran je samo jedan takav projekt, i to uz participiranje HBOR-a od 65 milijuna kuna, a lani je na račun triju projekata FGS-ova Banka izdvojila 135 milijuna. Istdobno, lanjska ideja o razvojnom fondu u koji bi, među ostalim, početni kapital osigurao i HBOR, nije uspjela zaživjeti. "HBOR-u treba redefiniranje njegove misije i strateških ciljeva", kaže prvi čovjek jedne od vodećih banaka. Čelnik HBOR-a V. Kristijan nedavno je predstavio nove projekte i programe HBOR-a, uključujući i programe kreditiranja koji bi se naslanjali na poduzetničke projekte koji se (su)financiraju sredstvima EU fondova.

Naš sugovornik bankar, međutim, potrebnim smatra jači zaokret uloge HBOR-a. "Zašto HBOR ne bi u suradnji s EBRD-om, Svjetskom bankom i još nekim sličnim financijskim institucijama osnovao npr. equity fond kojim bi upravljao netko treći, profesionalno, i na taj način pomagao korporativnom sektoru koji muku muči s kapitalom", pita se. Za drukčiju ulogu HBOR-a,dodaje, moraju za početak biti zreli nositelji politike, a oni dosad nisu pokazali da su spremni odreći se upravljačkog upliva u HBOR-u, dapače. Kako bilo, uz pad novoodobrenih kredita HBOR-a u prvih devet mjeseci, i bruto krediti HBOR-a su pali, s više od 25 milijardi na 24,7 milijardi kuna.

Uza sve, nakon porasta udjela kredita za investicije u 2013., kad je omjer odobrenih investicijskih i kredita za obrtna stredstva bio u korist investicijskih (55 prem 45), ove godine ponovno je više od polovice novoodobrenih kredita bilo za obrtna sredstva.Ostaje vidjeti hoće li u tom omjeru na kraju godine ipak prevagnuti investicijski jer u HBOR-u kažu kako se od oko 2,1 milijarde kuna kreditnih zahtjeva koji su trenutno u obradi pune dvije milijarde odnose upravo na investicijske kredite. Najvećim dijelom to su, kažu, projekti u turizmu, infrastrukturi i zaštiti okoliša. U prvoj polovici godine gotovo tri četvrtine zaprimljenih zahtjeva je završilo odobravanjem kredita. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

nakon kredita vam nakače sva ostala opterećenja ovog parazitskog sustava, koja u početku nitko ne spomninje, raznorazni paraziti, nametnici, sisavci, glodavci, ins(p)ekti

ministar Maras ureduje i rezultat ocekivan,slobodni pad prema dole…to valjda i zeli,sve izdevastirati

Neka oni love posao negdje drugdje, zajedno sa svojim šefovima.
Primjer, trenutno imamo dva projekta sa odobrenim povratnim sredstvima iz IPARD fonda koje HBOR odbija financirati. Onaj tko pozna proceduru IPARD fondova i bespovratnih sredstava zna što je potrebno da bi se isti dobili.
I onda DRŽAVNA banka za OBNOVU i RAZVOJ iste odbija financirati.
Pa ćemo kasnije pričati o nepotrošenim sredstvima koja su nam na raspolaganju iz EU-a..
Banana država a takva i državna banka za razvoj..

New Report

Close