HAC uvodi pravedan cjenik na Dalmatini

Autor: Josip Bohutinski/VLM , 30. prosinac 2013. u 18:14
Na 12 postaja cijene su prenapuhane/H. Jelavić/PIXSELL

Promijenit će se cjenik za cestarinu na autocesti A1, zbog kojeg su vozači plaćali kunu više od stvarne cijene.

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb do 31. siječnja sljedeće godine promijenit će cjenik za cestarinu na Dalmatini prema kojem već 10 godina na 12 naplatnih postaja na A1 naplaćuju cestarinu kunu više od stvarne cijene, o čemu je pisao Večernji list.

U Upravi HAC-u kažu da su s Upravom ARZ-a zadužili stručne službe da zajednički izvrše reviziju cjenika za naplatu cestarine na autocestama na kojima upravljaju.U petak je održan operativni sastanak predstavnika obje tvrtke na kojem je dogovoren postupak revizije cjenika koja mora biti završena najkasnije dogodine do kraja siječnja, kad se očekuje spajanje tvrtki HAC-Održavanje i naplata cestarine i ARZ-održavanje i naplata. U HAC-ujoš ne žele govoriti o novim cijenama cestarine jer čekaju rezultate revizije. No očekuje se da će cijena na cestarine za 12 naplatnih postaja na kojima se sada naplaćuje kuna više od stvarne cijene, biti snižene za kunu.

U HAC-u i ARZ-u su već godinu i pol svjesni tog problema no tek su ga počeli intenzivno rješavati nakon što je Večernji list o tome pisao.Do razlike u cijenama cestarine na Dalmatini je došlo zbog toga što se ta autocesta djelomično poklapa s autocestom Rijeka-Zagreb pa ARZ ubire cestarinu od Zagreb do Bosiljeva 2, a dalje HAC. Za tih 67 kilometara pod ARZ-om cijena cestarine je 33 kune za osobna vozila, a od Bosiljeva 2 je cijena regulirana Odlukom o cijeni cestarine HAC-a na koju daje suglasnost Vlada. Prema nekim procjenama, vozači godišnje na Dalmatini preplate čak 2,73 milijuna kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Cijena cestarine treba biti jedinstvena za sve gradove bez obzira na udaljenost putovanja autoputom. Sada imamo APSURD DA SU DUBROVČANI I OSJEČANI KAŽNJENI , cijena treba biti isto kao i za telefonski impuls jednaka cijena ako pričaš ZG sa Dubrovnikom ili ZG sa Osijekom ili Vukovarom.
Najbolje bi bilo uvesti vinjete kao Švicarci ili Mađari ili Austrijanci – više novaca u državnoj blagajni.
A radnike na naplati staviti u kontrolu održavanja sustava autocesta i podići sigurnost na višu razinu od propisane EU normama.

S poštovanjem

Kad nešto pojeftinjuje, tada je to doslovno banalno.

New Report

Close