Groupama Grupa u Splitu – Rezultati, inovacije i vizija budućnosti

Autor: Promo , 15. srpanj 2024. u 22:00
Članovi Uprave i Nadzornog odbora Groupama grupe, Groupama osiguranja i veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Fabien Fieschi/Groupama

Poseban gost događaja bio je Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj, koji izrazio zadovoljstvo rastom gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Tradicionalno godišnje okupljanje čelnih ljudi Groupama Grupe, članove Uprave iz sjedišta u Francuskoj i članove uprava svih internacionalnih podružnica, ove godine se održalo u Splitu od 10. do 12. srpnja 2024. godine.

Tokom trodnevnog događanja, analizirani su dosadašnji rezultati te strateške inicijative za daljnje jačanje održivosti poslovanja. Ovo je bila prilika lokalnom menadžmentu da prezentira razvoj poslovanja na hrvatskom i slovenskom tržištu.

Split, poznat po svojoj bogatoj povijesti i zajedničkom mediteranskom identitetu koji dijeli s Francuskom, pružio je savršeno okruženje za ovaj skup koji je još jednom potvrdio kako Groupama grupa želi biti snažno pozicionirana na tržištu Adria regije i ovdje kontinuirano razvijati svoju poziciju.

Poseban gost događaja bio je Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj, koji izrazio zadovoljstvo rastom gospodarske suradnje između dviju zemalja.

17

milijardi eura dosegao je premijski prihod Grupe, što je rast od 7 posto u odnosu na godinu prije

Impresivni financijski rezultati
Protekla godina bila je iznimno uspješna za poslovanje Groupama grupe. Premijski prihod Grupe dosegao je 17 milijardi eura što je rast od 7% u odnosu na godinu prije, dok je neto dobit postignuta na razini 510 milijuna eura.

Grupa stabilno posluje, uz omjer solventnosti od 267%, a ostvareni rezultati djelom su plod i zahvaljujući snažnom rastu neživotnog segmenta koji je rastao 11%, te značajnom doprinosu međunarodnog poslovanja. Međunarodno poslovanje intenzivno se razvija uz rast od 17%, čemu pridonose i Groupama entiteti u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kao na razini cijele Grupe tako je protekla godina bila iznimno uspješna za poslovanje Groupama grupe u Hrvatskoj. U njoj su poslovne jedinice ostvarile niz iskoraka u uspostavi modernih i učinkovitih osigurateljnih operacija.

U području životnih osiguranja svakako se izdvaja dovršetak implementacije vlastitog IT rješenja za podršku osigurateljnom poslovanju (tzv. core-insurance) te značajno unaprjeđenje portfelja proizvoda dostupnih u poslovnicama i digitalnim kanalima OTP banke te agencijama za distribuciju.

Sve to omogućilo je značajno unaprjeđenje efikasnosti upravljanja procesima, ali i unaprjeđenje upravljanja operativnim i ostalim rizicima. U području neživotnih osiguranja, naravno, događaj godine svakako je bilo pokretanje prodaje osiguranja motornih vozila.

Menadžment Groupama grupe/Groupama

Groupama osiguranje jamac sigurnosti na tržištima Hrvatske i Slovenije
Svi poslovni procesi i aktivnosti u konačnici su rezultirale jačanjem tržišne prisutnosti i rastom tržišnog udjela. Tako je Groupama u Hrvatskoj i Sloveniji u 2023. zabilježila 15 milijuna eura zaračunate bruto premije što je dvostruko više u odnosu na 2022., a zabilježen je rast i u svim ključnim pokazateljima poslovanja.

Primjerice, u području životnih osiguranja na hrvatskom tržištu ostvaren je rast premije na razini 18% iako je cjelokupno domaće tržište premijski palo za 15%. U tom segmentu Groupama je realizirala 8,3 milijuna eura bruto zaračunate premije čime je dosegnula 3% tržišnog udjela.

Dodatno, Groupama osiguranje d.d. u Hrvatskoj je ostvarilo dobit od 908 tisuća eura nakon oporezivanje te je povećana ukupna aktiva društva za 10% s 24,3 na 26,7 milijuna eura u 2023. godini. Već solidan omjer solventnosti dodatno je poboljšan na 292% čime Groupama osiguranje d.d. ostaje izuzetno dobro kapitalizirano.

S obzirom im je dostupnost klijentima i partnerima jako važna, od početka razvijaju vlastitu mrežu ureda. Tako se proizvodi Groupama osiguranja mogu ugovoriti u regionalnim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Varaždinu i Velikoj Gorici, dok je u pripremi Osijek, kao i kroz mrežu 110 poslovnica OTP banke, te putem više od sto vanjskih agencija za distribuciju.

Na slovenskom tržištu dostupni su kroz mreže poslovnica SKB i NKBM banaka, a uskoro i na tom tržištu kreće otvaranje vlastitih regionalnih centara i partnerskih odnosa s agencijama za distribuciju.

Veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Fabien Fieschi/Groupama

Dobar poticaj lokalnoj zajednici
Uz poslovne aktivnosti Groupama je stvorila i brojne partnerske odnose kojima podupire lokalnu zajednicu, a posebno razvoj mladih u sportu u suradnji s različitim sportskim klubovima na području Dalmacije i cijele Hrvatske. U skladu s mogućnostima ulažu u sportske programe, omogućujući i potičući razvoj mladih talenata ali i općenito zdrav način života i timski duh.

Osim toga, Groupama aktivno sudjeluje u organiziranju i poticanju edukacija za sigurnost u prometu, s ciljem smanjenja prometnih nesreća i povećanja svjesnosti o sigurnosnim praksama među vozačima i pješacima. Kroz radionice iz prve pomoći, educira građane o osnovnim životno važnim vještinama koje mogu pomoći u spašavanju života, čime značajno doprinosi općoj sigurnosti i kvaliteti života u lokalnim.

Kombinacijom znanja, resursa i inovativnih rješenja Grupe, te domaćih stručnjaka u Hrvatskoj i Sloveniji, Groupama osiguranje uspješno gradi efikasan i dinamičan poslovni model koji će biti čvrst oslonac klijentima i partnerima, te i tako obogaćuje ne samo osigurateljna tržišta već doprinosi i ukupnom gospodarskom razvoju.

Komentirajte prvi

New Report

Close