Građevinari sve manje učinkoviti, a količina posla raste

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2024. u 22:00
Foto: KRISTINA šTEDUL FABAC/PIXSELL

U posljednja tri desetljeća, građevinskom sektoru istočnoeuropskih zemalja nedostaje značajnijeg napretka.

Pada produktivnost rada u građevinarstvu, a predviđa se da će u idućih 15 godina količina posla na globalnoj razini u toj branši snažno porasti.

Pokazali su to rezultati istraživanja PlanRadara, platforme za upravljanje radnim procesima i dokumentacijom u građevinskom i nekretninskom sektoru. Vrijednost građevinskih radova s 9,7 bilijuna dolara u 2022. godini mogla bi se popeti na gotovo 14 bilijuna do 2037.

U posljednja tri desetljeća, građevinskom sektoru istočnoeuropskih zemalja nedostaje značajnijeg napretka, što potkrepljuje podatak da se količina izvršenih radova iz 2022. može usporediti s količinom izvršenih radova 1995. godine.

Rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo više od 450 stručnjaka iz industrije, otkrivaju izazove i izglede za povećanje produktivnosti u građevinskim projektima, osobito u Hrvatskoj.

Hrvatski ispitanici, kao i 76 posto ispitanika drugih istočnoeuropskih zemalja, u pravilu rade od 40 do 50 sati tjedno, više od prosjeka Europske unije koji iznosi 37,5 sati. Međutim, 58 posto njih tvrdi da je učinkovitost odrađenih sati ugrožena zbog nejasno definiranih procesa i dokumentacije, što doprinosi nižim razinama produktivnosti u usporedbi sa zapadnoeuropskim kolegama.

Produktivnost smanjuje i kašnjenje projekata što uzrokuje dodatne troškove rada, smatra 31 posto ispitanih. Podaci ranije PlanRadarove studije pokazuju da izvantroškovnički radovi čine 11 posto ukupnih troškova građevinskih projekata.

Osim toga, Hrvatska se suočava s nedostatkom radne snage i odljevom mozgova, što dodatno usporava produktivnost sektora. Problem je usko povezan s razlikama u plaćama koje zaostaju za onima u bogatijim europskim zemljama. Razlozi za to su odgođena naplata (36%) i manjak velikih projekata, što smanjuje prihode građevinskih tvrtki (39%), ističu ispitanici.

Komentirajte prvi

New Report

Close