Građani u šoku zbog cijena hrane u Hrvatskoj: “U Berlinu je dosta jeftinije”

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2024. u 10:19
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Cigarete su 30 posto jeftinije od prosjeka Europske unije, namještaj 13 posto, 11 posto niže su usluge prijevoza, a usluge u hotelima, kafićima i restoranima 10 posto. 

Rezultati istraživanja Eurostata na više od 2000 namirnica i usluga pokazuju da je hrana u Hrvatskoj 22 posto skuplja od europskog prosjeka.

Meso, voće i povrće jeftiniji su od prosjeka EU. Najskuplji su sokovi, mineralna voda, kava i čaj, i to za čak 27 posto, izvještava HRT. 15 posto više od prosjeka EU izdvajamo za kruh i žitarice, dok su mlijeko, sir i jaja 4 posto skuplji.

Cigarete su 30 posto jeftinije od prosjeka Europske unije, namještaj 13 posto, 11 posto niže su usluge prijevoza, a usluge u hotelima, kafićima i restoranima 10 posto. 

Građani komentirali cijene

Za N1 Zagrepčani su komentirali da ih cijene – šokiraju. 

“Sve me šokira, sve me šokira. Od povrća, voća, toaletnog papira…”, rekla je Marija, a Goran ih je usporedio s onim u Njemačkoj: “Bio sam sad nedavno u Berlinu i bilo je dosta jeftinije u supermarketu nego ovdje.”

Mihael procjenjuje: “Sve je puno skuplje, skupo kao vani, u Njemačkoj, a plaće nisu dovoljne da bi sve to mogle pokriti…”

“Cijene su netransparentne”

Zvjezdana Blažić, konzultantica u prehrambenoj industriji, kazala je za N1: “Mi jako puno i uvozimo, malo proizvodimo hrane, trgovine imaju dosta visoke marže. Način rada u trgovini, taj sezonski, utjecaj turizma je isto velik. Tako da, naš osjećaj rasta cijena i ono što je stvarna statistika se jako razlikuje.”

Ana Knežević iz Hrvatske udruge potrošača objašnjava za N1: “Nikad nismo dobili zapravo trezveno obrazloženje što čini tu strukturu cijena jer proizvođači svaljuju na trgovce, trgovci na državu, država na jedne i na druge. A ceh plaćamo mi koji to kupujemo. I, evo, pogotovo nakon uvođenja eura te cijene su netransparentne.”

Komentirajte prvi

New Report

Close