Građani skloni ideji 2. bloka, ‘eksplozija u Krškom nemoguća’

Autor: Siniša Malus , 27. svibanj 2024. u 07:00
Foto: B. Ščitar/PIXSELL, VL

Posjetiteljima su na pokazane prednosti proizvodnje električne energije u nuklearnoj elektrani, između ostalog da ne ovisi o vanjskim utjecajima.

Prvo predstavljanje projekta Nuklearne elektrane Krško (NEK 2) namijenjeno široj javnosti održano je ovih dana u informacijskom centru Gen energije.

Prema riječima Jure Jazbinšeka iz Gen Energije, nazočilo je oko 100 ljudi i “većina je izrazila potporu projektu”, rekao je za STA. U predvorju informativnog centra Gena u Vrbini posjetitelji su mogli saznati osnovne informacije o izgradnji Jeka 2.

“Svi predviđaju da će se potrošnja električne energije povećati, s obzirom na to da i naša zemlja želi izaći iz upotrebe ugljena te da ćemo sadašnju NE Krško vjerojatno zatvoriti 2043.”, rekao je Jazbinšek.

Posjetiteljima su na pokazane prednosti proizvodnje električne energije u nuklearnoj elektrani, između ostalog da ne ovisi o vanjskim utjecajima, a Jazbinšek ističe: “Nema šanse da se dogodi nuklearna eksplozija.

Za njega je potrebno 90% obogaćenja urana, dok mi tu imamo samo 5%. Za nuklearnu bombu potrebna je i velika masa urana, dok je ovdje uran upakiran u tanke šipke između kojih je zrak”.

Komentirajte prvi

New Report

Close