Grad Zagreb planira zaposliti 450 stranih radnika. Osigurat će im smještaj, a imaju posebne zahtjeve za agencije

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2024. u 11:07
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Prema podacima koje Grad navodi u postupku prethodnog savjetovanja, što je korak koji se prolazi prije samog raspisivanja natječaja, plan je da se nađe više agencija koje će u zapošljavanju posredovati, da se s njima sklope okvirni sporazumi na rok od dvije godine, a sve to trebalo bi koštati 663.614 eura bez PDV-a.

Komunalne radnike, perače, čistače, vrtlare, cestare, asfaltere, radnike u ugostiteljstvu, grobare, čistače poslovnih prostora, uređivače tržnog prostora, pomoćne radnike, ali i konobare i kuhare. Ukupno njih 450 zaposlit će Grad Zagreb i svi oni bit će – stranci.

Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju stranih radnika tražit će Grad kako bi im pomogla naći ljude za obavljanje manje složenih poslova, za što kane angažirati fizičke radnike bez kvalifikacija, ali i one za srednje složene zadatke za koje je potrebna srednja stručna sprema, piše Večernji list. Prema podacima koje Grad navodi u postupku prethodnog savjetovanja, što je korak koji se prolazi prije samog raspisivanja natječaja, plan je da se nađe više agencija koje će u zapošljavanju posredovati, da se s njima sklope okvirni sporazumi na rok od dvije godine, a sve to trebalo bi koštati 663.614 eura bez PDV-a. Okvirni sporazum, podsjetit ćemo, znači da Gradu možda neće u svakom trenutku trebati sve vrste radnika koje smo spomenuli na početku, kao i da ih neće u svakom trenutku za Zagreb raditi točno 450.

Također, ovaj iznos nešto veći od 600 tisuća eura ne odnosi se na same plaće radnika, već na troškove njihova dovođenja u Hrvatsku. Jer Grad traži, što je i logično, da sve bude po P.S.-u, odnosno da agencija provede test tržišta rada, da potencijalne radnike intervjuira i selektira, da prikupi svu potrebnu dokumentaciju, da organizira potpisivanje predugovora između radnika i Grada, da riješi sve oko radnih dozvola, a i da samog radnika uputi po vizu u Veleposlanstvo RH, ono koje je već za njegovu zemlju nadležno.

Agencija će novcem koji joj Grad plati morati kupiti i avionske karte radnicima, organizirati im prijevoz do smještaja koji će osigurati sam Grad, ali i do liječničkog pregleda, s čim će isto morati pomoći, kao i s prijavom boravišta te izradom tekućeg računa. Grad također traži da radnici imaju barem minimalno znanje engleskog jezika, odnosno A1 razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close