GPZO obećava niže cijene, no zasad ih ne znaju. Čeka se HERA

Autor: Hana Ivković Šimičić/VL , 20. kolovoz 2024. u 07:01
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zagrebački dobavljač plina nastoji popraviti štetu nastalu na natječaju.

Ostanite naš kupac, bit ćemo jeftiniji od konkurencije – poručuju iz Gradske plinare Zagreb-Opskrbe (GPZO) korisnicima u lecima koje su proteklih dana s računima, poslali na adrese Zagrepčana pozivajući da i nakon listopada ostanu vjerni “domaćoj” tvrtki te da ne koriste usluge Međimurje-plina, koji će uskoro postati javni opskrbljivač plinom na području metropole.

Nije ovo fijasko

“Svojim kupcima nudimo povoljniju cijenu u odnosu na onu koju će nuditi opskrbljivač u obvezi javne usluge”, ključna je poruka letka na kojem su priložene i detaljne upute korisnicima o tome što učiniti kako bi ostali na opskrbi GPZO-a. No, koju će to nižu cijenu nuditi, još ne znaju.

GPZO se bori da bi zadržao korisnike jer je krajem svibnja izgubio na natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za odabir javnog opskrbljivača plina na svom području. Prvi je natječaj bio poništen, a na drugom je kao opskrbljivač za područje Zagreba od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. odabran Međimurje-plin. Čakovečka tvrtka ponudila je 9,5 eura za megavatsat. GPZO je, pak, ponudio 10,2 eura i u konačnici izgubio 290.000 korisnika.

“Moram priznati da mi je to vrlo neuobičajeno, da ljudima kažu da će biti jeftiniji od oponenta, a ne kažu točno za koliko. GPZO ovdje očito ide u minus koji je za njega jako riskantan jer negdje mora kupiti plin, a njegova se cijena stalno mijenja. Što ako korisnici potpišu ugovor po ovoj akcijskoj cijeni, a ona u međuvremenu skoči za 100 ili 200 posto?”, govori međunarodni konzultant za energetiku te predsjednik udruge H2-Hydrogen Cell Croatia Ivica Jakić.

Nema straha od naglog rasta računa, kontrira, pak, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, jer ako Zagrepčani potpišu ugovor s GPZO-om po određenoj cijeni, ona mora ostati ista tijekom cijelog trajanja ugovora.

“Nije ovo kao fijasko otprije koju godinu kad su tvrtkama naglo skočili računi zbog varijabilnih cijena. Cijena koju potpišu ne smije se mijenjati. A ako im ne odgovara, mogu u konačnici prijeći u Međimurje-plin ili, u krajnjem slučaju, zajamčenom opskrbljivaču, a to je HEP. No ne mogu mijenjati tvrtku sve dok im traje ugovor koji su potpisali”, kaže Pudić.

Izračun tijekom rujna

Ističe i da nije tako neobično što na letku GPZO-a ne piše kolika je konačna cijena plina koju će ponuditi korisnicima. Kako nam objašnjava, ona još nije poznata jer se čeka izračun koji HERA tijekom rujna provodi na temelju posebne metodologije.

“Dok HERA ne izađe s cijenom prema metodologiji, Plinara neće znati koji iznos staviti na ugovor jer tek se na tu cijenu uračuna i marža s kojom namjeravaju poslovati te svi drugi popratni troškovi”, govori Pudić.

Komentirajte prvi

New Report

Close