Četiri godine od otvaranja prvog veganskog restorana u Splitu i par godina od prve ideje o širenju poslovanja, projekt Pandora Greenbox plant-based food ovoga tjedna pokrenuo je franšizu koju će ponuditi franšizerima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Radi se o konceptu ozbiljnog veganskog restorana prepoznatljivog interijera koji se već etablirao kao snažan brend i stekao sve uvjete za franšizu koju krajem rujna planiraju predstaviti na prvom velikom sajmu franšiza u Zagrebu, a već se radi i na prodaji franšize van granica Hrvatske.
Zapravo, zbog velikog interesa kojeg su potencijalni partneri pokazali i prije službenog lansiranja franšize, izgledno je da ćemo Pandora Greenbox uskoro vidjeti u Zagrebu, Šibeniku, Zadru, Osijeku i Rijeci, ali i Bratislavi, zahvaljujući jednom slovačkom ugostitelju koji se za ovaj koncept zainteresirao upravo kao gost splitskog restorana, otkriva nam vlasnik restorana i franšize Danijell Nikolla, koji u partnerstvu sa suprugom Jelenom Nikolla uz ovaj ima još dva restorana u Splitu, Corto Maltese i Profesor Thrill, i to u istoj ulici Obrov.
Brzorastući segment
“Tako je nekako i krenula ideja o franšizi, od gostiju koji su nas već u prvoj godini poslovanja često pitali postoji li ovaj restoran u nekim drugim gradovima. To je naizgled neobično pitanje, no pokazalo se da naš koncept ima velik potencijal za franšizu, koju smo razvili uz pomoć Andrije Čolaka i njegove konzultantske kuće Colak Franchise Consulting Group. Sam proces je potrajao, jer smo trebali odraditi i administraciju i ekipiranje kako bismo uspjeli podržati i rad splitskog restorana i edukacijskog tima koji će biti na raspolaganju franšizerima”, kaže Nikolla. Ima zacrtane planove, ali ne otkriva ih prije nego što krene i realizacija prvih franšiza, no potencijal za ovaj projekt postoji i u Hrvatskoj i vani.
“Kad smo mi krenuli, bo je tek jedan veganski restoran u Splitu, sad ih imate šest-sedam, radi se o brzorastućem segmentu ugostiteljstva koji je jako tražen i kod nas i vani. U porastu je i franšizni biznis u ugostiteljstvu, tako da vjerujemo da smo na pravom putu. Već vidimo interes potencijalnih franšizera, no tek krećemo službeno u to”, kaže Nikolla.
Pandora Greenbox otvoren je u ljeto 2019. godine, netom prije pandemije koju ne samo da su uspjeli preživjeti, već su to razdoblje iskoristili da zaštite brend, logo i dizajn interijera, te da potom i razviju franšizu. Inače, restoran je dobio ime po Pandori, ljubavi Corta Maltesea iz stripa, a “prezime” Greenbox je kombinacija zelene boje bilja i Pandorine kutije iz mitologije. Pandora je nositelj nagrade Gault & Millau za najbolji lokal u Hrvatskoj 2022. godine te BIG SEE Interior Design Award 2021. godine za najbolji interijer.
Važan uvjet – jelovnik
Svojim franšizerima, kako je to i običaj, nude širok paket podrške kako prilikom pokretanja restorana tako i kasnije, u svih deset godina ugovornog razdoblja. Kako se radi o specifičnom dizajnu, nude čak i svoje majstore za uređenje interijera, te naravno edukaciju osoblja, od kuhara do servisa.
Da bi ispunili uvjete, franšizeri trebaju imati prostor veličine od 60 do 200-tinjak kvadrata u lijepom i prometnom dijelu grada, recimo poslovnoj ili turističkoj četvrti, a ulaganje se kreće od 150-300 tisuća eura, slično kao u svaki drugi restoran, te je sličan i broj potrebnog osoblja – u Pandori u Splitu radi 15-20 ljudi.
Kad su u pitanju gradovi u Hrvatskoj, davat će se ekskluzivne franšize po gradu, no u većim europskim gradovima to bi se moglo i razdijeliti. Važan uvijet je jelovnik, koji je isključivo složen od namirnica biljnog porijekla, uključujući mlijeko u kavi. Sam Nikolla nije vegan ni vegetarijanac, ali priznaje da je otkad radi Pandora promijenio način prehrane, pa nam se čak pohvalio da nikad nije bolje izgledao.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu