Globalni održivi finacijski fondovi gube novac: Ne ide na silu

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2024. u 10:43
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prvi put u povijesti, globalni održivi financijski fondovi, čiji je cilj podrška zelenoj tranziciji, zabilježili su veći odljev novca nego što je investirano u njih.

Dok svjetske temperature dosežu rekordne visine, bilježeći najtopliji siječanj ikada zabilježen, financijski svijet suočava se s novim izazovima. Prvi put u povijesti, globalni održivi financijski fondovi, čiji je cilj podrška zelenoj tranziciji, zabilježili su veći odljev novca nego što je investirano u njih.

U zadnjem kvartalu, američki fondovi povukli su više od 5 milijardi dolara, dok su japanski fondovi slijedili taj trend s povlačenjem preko milijardu dolara. Jedina svijetla točka dolazi iz Europe, gdje je više novca uloženo nego povučeno, javlja HRT.

Financijski analitičar Neven Vidaković ističe da financijska industrija ne vidi održiv povrat na ulaganja te da se investicije često vrše samo kako bi se dodvorili političarima.

“Vrlo jednostavno, u tome nema novca. To što političari žele, to ne znači da će to tako i biti. Kada sve radite po principu sile i destrukcije, rezultat nije dobar. Financijska industrija, pokušavajući udovoljiti političarima, uloži u projekte, ali kada se prašina slegne, shvati se da u tome novca nema te povuče novac van”, objašnjava Vidaković.

Ovaj alarmantni trend ukazuje na potrebu za dubljim promišljanjem i strategijama kako bi se osiguralo dugoročno održivo ulaganje u zelenu tranziciju.

Profesor  Ljubo Jurčić je istaknuo da Kinezi temelje zelenu tranziciju na razvoju nove tehnologije a ne na zabrani industrije kao sto je to slučaj u Europi gdje se gase industrije kako bi se ostvarila ugljična neutralnost.

“Zanimljivo je da je komunistička Kina na kapitalističkim temeljima uspjela ostvariti zelenu tranziciju za razliku od kapitalističke Europske Unije koja je na komunističkim principima uspjela uništiti svoju industriju”, istaknuo je Jurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close