Geneza i Grad Rovinj s devet milijuna kuna spašavaju Mirnu

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 06. veljača 2014. u 15:35
Otkup ribe lani su povećali za 46 posto, na oko 4 milijuna kilograma, u odnosu na 2,75 milijuna iz 2012./D. Marušić/PIXSELL

Ponuđenim planom dokapitalizacije Grad i Geneza stekli bi 76,52 posto društva i stvorili bi se uvjeti za održivo poslovanje.

Najkasnije do idućeg četvrtka, za kada je sazvano ročište, znat će se hoće li Ministarstvo financija dati zeleno svjetlo za opstanak Mirne Rovinj, od koje vjerovnici, zajedno s povezanim društvom Mirna Ribolov, potražuju oko 47 milijuna kuna.

Nakon što je ministar Slavko Linić ovih dana kazao kako inzistira i na kvalitetnom ulagaču i dopunskom kapitalu, bez kojega se rovinjska tvrtka neće održati, novim planom financijskog i operativnog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe, koji bi danas trebalo razmotriti savjetodavno vijeće Ministarstva i na njega, očekuje se, dati prijedlog za suglasnost Ministarstvu, predlažu se dva strateška partnera: Geneza i Grad Rovinj, koji bi društvo dokapitalizirali sa 9 milijuna kuna. 

 

Krobot

Prodaju na domaćem tržištu povećali smo za 47%, a vani za 27 posto

Namirili dobavljače
Prema predloženom modelu, Geneza, koja kroz ugovor o poslovnoj suradnji u Mirni provodi plan kriznog menadžmenta, preuzela bi potraživanja od HPB-a u iznosu od oko 4,6 milijuna kuna. Za toliko bi dokapitalizirala Mirnu, dodatno je rasteretila i omogućila joj likvidnost, dok bi Grad Rovinj svoja potraživanja i potraživanja komunalnoga društva u svom vlasništvu od oko 935 tisuća kuna pretvorio u kapital društva. Razliku do 9 milijuna, još 3,5 milijuna kuna, dva bi strateška partnera uplatila u novcu u roku 90 dana od pravomoćnosti rješenja o sklapanju nagodbe pred Trgovačkim sudom. Ponuđenim planom dokapitalizacije Grad Rovinj i Geneza stekli bi 76,52% društva, stari vlasnici oko 24%, a financijske institucije 0,25 posto udjela, čime bi se, kako tvrde u Mirni, stvorili potrebni uvjeti za dugoročno održivo poslovanje i zaposlenost.

Tome u prilog govore i ostale brojke u prijedlogu predstečajne nagodbe, koje podrazumijevaju i pripajanje Mirne Ribolov novom trgovačkom društvu, a najviše dosadašnji rezultati. Predsjednik Uprave Saša Krobot kaže kako su u manje od godinu i pol, koliko Geneza u Mirni Rovinj provodi financijsko i operativno restrukturiranje, osigurali stabilnost u poslovanju te redovite isplate ključnim dobavljačima i zaposlenicima. Nakon višegodišnjih problema izazvanih nedostatkom ulaganja i razvojne strategije te lošeg poslovanja kompanije, osigurano je i podmirenje kompletnog duga ribarima i drugim ključnim dobavljačima društva te povećana prodaja na domaćem tržištu za 47, a na inozemnom za 27 posto. 

Opstanak 100 kooperanata
"U 2012. proizvedeno je rekordnih 20 milijuna komada ribljih konzervi ili 20% više u odnosu na godinu ranije, da bi ta brojka lani skočila još 14%, na 22,8 milijuna. Otkup ribe lani je povećan za 46 posto, na oko 4 milijuna kilograma, u odnosu na 2,75 milijuna iz 2012. Ukupni prihodi povećani su pak dva posto, na 66,2 milijuna kuna, u odnosu na 65,3 milijuna iz godine ranije, kad je ostvaren rast od čak 27 posto. U odnosu na početak 2012., u tvornici ribljih proizvoda i prerađevina uvedena je i druga smjena i zaposleno još 65 radnika, čime se njihov broj povećao za 35 posto, na 250", kaže Krobot. Objašnjava kako Mirna osigurava zaposlenost i za više od 100 kooperanata, među kojima su i trgovačka društva kojima je Mirna jedini kupac proizvoda.

Ribari koji usko surađuju s Mirnom zapošljavaju više od 400 članova posade na više od 50 brodova, a društvo i sve obveze prema državi i dobavljačima isplaćuje na dan valute. Gašenje proizvodnje u Mirni i njezina brenda značilo bi kraj mnogim gospodarskim aktivnostima u starskoj županiji.  Uspije li predstečajni plan Mirne, Krobot kaže kako će se novac strateških partnera iz dokapitalizacije iskoristiti kao brza investiciju u modernizaciju pogona, kako bi se zadovoljili uvjeti za dobivanje izvoznog broja za tržište EU. "Tako bismo mogli sadašnju prodaju povećati za više od 60 posto plasmanom u zemlje članice EU, čime bi se otvorila i nova radna mjesta i osigurao trajni opstanak Mirne", uvjeren je Krobot.

Sljednica Validusa

Geneza u Mirni od 2012.

Tvrtka Geneza iz Pleternice u svoje osnovne djelatnosti ubraja računalno programiranje te savjetovanje tvrtki u problemima, za koje radi kriznim menadžment, financijsko i operativno restrukturiranje. Suradnja Geneze i Mirne počela je u lipnju 2012. ugovorom o poslovnoj suradnji. Geneza je pravna sljednica Validusa u stečaju, koji je u Mirni imao dionice u iznosu 7,47 milijuna kuna, a preuzela je i potraživanja Validusa u splitskom Milsu i nekim drugim tvrtkama.

Komentirajte prvi

New Report

Close