Francku zastupstvo Lavazza kave, za početak

Autor: Jadranka Dozan , 09. lipanj 2013. u 22:00
Franck se pokušava vratiti na lidersku poziciju u kafićima

Ne zna se koliko će obitelj Petrač zaraditi prodajom tvrtke Gala plus.

Zagrebački Franck, lider na domaćem tržištu kave, uskoro bi trebao preuzeti i zastupstvo talijanskog brenda Lavazze.

Ostvarit će to kupnjom tvrtke Gala Plus od sadašnjih vlasnika, obitelji Hrvoja Petrača, koja se očito povlači iz tog biznisa, a godinama ima distribuciju i uvoz tih proizvoda. Iz Francka su prošli tjedan objavili potpisivanje predugovora o kupnji Gale Plus, a kupoprodaja slijedi, kažu, kada i ako se ispune uvjeti zacrtani predugovorom. Franck se u svom razvoju dugo oslanjao samo na organski rast, a akvizicijama se ta tvrtka pod vlasničkom kontrolom (obitelji) Milana Artukovića počela okretati tek prije četiri-pet godina, kad je preuzela Victoriju (2008.) i Gloriju (2009.).

No, najnovija je specifična prije svega zbog toga što njome glavni igrač na lokalnom tržištu kave preuzima (samo) distribuciju konkurentskog inozemnog brenda koji na tržištu espresso kave (u kafićima i restoranima) u Hrvatskoj trenutno slovi za broj tri. Upućeni smatraju da bi nova akvizicija mogla biti samo prvi korak u jačanju i produbljavanju suradnje s Talijanima. Prihodi Gale Plus lani su dosegnuli gotovo 54 milijuna kuna, uz razmjerno skromnih 700 tisuću kuna dobiti. Francku su, pak, uz 5-postotni pad prihodi 2012. dosegnuli 832 milijuna, a iskazao je nepunih 34 milijuna kuna dobiti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

informacija da je Franck lider na tržištu kave je točna ali nije lider i u segmentu espresso kave, Franck kupnjom zastupništva želi odgovoriti jačanju brenda Julius Meinl koji u svom portfelju ima još i Crem caffe, Bonfanti i Dan caffe te namjerava kupiti još neke manje kave.

….nek Franck plati dugove partnerima- a ne da kupnjom od Petrača, njemu
pomaže u očuvanju profita…

New Report

Close