FOTO: Ruši se zgrada sa 150 stanova u Sisku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2024. u 15:50
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Oštećena je do te razine da nije bila moguća njena obnova, a stanari su neposredno nakon potresa zbrinuti u zamjenski smještaj koji i danas koriste.

U Sisku je počelo rušenje najveće višestambene zgrade stradale u petrinjskom potresu na čijem će mjestu biti izgrađena nova zgrada u koju će stanari prema ugovoru moći useliti za godinu i pol.

Na mjestu stare zgrade bit će izgrađena nova, a stanari će u nove stanove moći useliti za godinu I pol.

Zgrada sa 144 stana u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda 2-10, Caprag, oštećena je do te razine da nije bila moguća njena obnova, a stanari su neposredno nakon potresa zbrinuti u zamjenski smještaj koji i danas koriste.

Nova zgrada bit će replika stare zgrade u postojećim gabaritima ukupne građevinske bruto površine 10,600 metara četvornih i približno istog tlocrtnog rasporeda kao stara zgrada, izvijestilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zadovoljit će sve zakonske zahtjeve protupotresne sigurnosti, pristupačnosti, uključujući pet novih liftova, koje stara zgrada nije imala.

Ukupna ugovorena cijena radova rušenja i izgradnje iznosi 20,3 milijuna eura s rokom izvršenja je 18 mjeseci.

Sisačko-moslavačka županija dobiva značajno povećanje stambenog fonda kroz gradnju 59 višestambenih zgrada s ukupno 1.024 stana. Od ukupno 59 zgrada, 20 zgrada financira se EU sredstvima, 36 zgrada gradi se temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, jedna zgrada gradi se u Novskoj kroz Program međuresorne suradnje na potpomognutim područjima, a još dvije zgrade grade se kroz Program POS-a u Sisku.

Dosad je u SMŽ izgrađeno i useljeno 12 višestambenih zgrada sa 180 stanova i to 8 u Petrinji i 4 u Glini.

Na području Sisačko-moslavačke županije obnova je u potpunosti završila na 7.872 privatnih zgrada i kuća koje uključuju 11.186 stambene jedinice.

Komentirajte prvi

New Report

Close