Fina vam može blokirati račun i kad to zatraži falsifikator?

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2014. u 08:59
Foto: Thinkstock

Mnogi od tristo tisuća blokiranih građana za ovrhe doznaju tek kada ne mogu do novca na računima i tada počinje zamorna i skupa procedura deblokade i otkrivanja tko stoji iza ovrha.

Mnogi od tristo tisuća blokiranih građana za ovrhe doznaju tek kada ne mogu do novca na računima i tada počinje zamorna i skupa procedura deblokade i otkrivanja tko stoji iza ovrha. Dug se ne može naplatiti iz dopuštenog minusa pa građani ostaju bez sredstava na računima i za svote koje bi bez problema platili samo da su za njih znali.

Nakon serije pritisaka koji su dolazili i od javnosti i od predsjednika države, Vlada je krenula u promjenu Ovršnog zakona, no još nema točne informacije kad će se zakon konačno i promijeniti. Nakon prvog čitanja u Saboru trebale bi se provesti dodatne konzultacije sa zainteresiranim stranama. Predložene promjene dodatno osnažuju obvezu informiranja dužnika te mu daju rok da plate dug i tako izbjegnu dodatne konzultacije. Do tada, već za prvu informaciju u Fini o tome tko je predao nalog za ovrhu treba izdvojiti 50 kuna, a za konačno skidanje blokada, sa svim popratnim naknadama koje idu Fini, odvjetnicima i bilježnicima, i do 400 kuna. Večernji list donosi tri najnovija slučaja koji upućuju na apsurdnost sustava naplate.

Jedan poduzetnik je krenuo plaćati račune putem interneta i otkriva za Večernji list da mu je račun blokiran na zahtjev Fine. Nikakav dopis, nikakvo rješenje, nikakva opomena, ništa do njega nije došlo. U Fini otkrije da je čovjek imenom i prezimenom, sa svojim pravim podacima, iz Zagreba, krivotvorio šest obračuna plaća, krivotvorio pečat njegove tvrtke i pod izlikom neisplata plaća zatražio ovrhu. Istog trenutka ga je Fina blokirala.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close