Fina: U upisniku založnih prava 160 tisuća vozila, 97 tisuća računala, 43 tisuće grla stoke….

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2014. u 17:30
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Podaci koje je objavila Fina pokazuju da se najveći broj upisa odnosi na ostale pokretnine i prava.

U Upisnik založnih prava koji vodi Financijska agencija (Fina) unazad osam godina upisano je više od pola milijuna opterećenja, prava ili zabrana na pokretninama i pravima, a među najbrojnijima su upisi založnih prava na vozila, kojih je u Upisniku više od 160 tisuća, slijede računala kojih je više od 97 tisuća, a više od po 40 tisuća je založnih prava na strojeve, ali i na grla stoke.

Upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika ili skraćeno Upisnik založnih prava, jedinstvena je baza podataka o upisanim opterećenjima, pravima ili zabranama na pokretninama, dionicama, udjelima i poslovnim udjelima, kao svojevrsni pandan zemljišnim knjigama u koje se upisuju nekretnine i tereti na njima.

Upisnik je ustrojen 2006. godine temeljem Zakona o upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima i vodi ga Fina, koja je od njegovog ustrojstva do kraja listopada ove godine u Upisniku provela ukupno 550.658 upisa na pokretninama i pravima.

Podaci koje je objavila Fina pokazuju da se najveći broj upisa odnosi na ostale pokretnine i prava, 241.781 upis, a iza toga prema broju upisa slijede vozila, kojih je ukupno 161.276. Treća su računala (97.276), slijede strojevi (44.307) te kategorija stado/stoka sa 43.625 upisa založnih prava.

Drugu skupinu čine predmeti i prava kojih je u Upisniku sveukupno 11.826, od čega se na poljoprivredni urod odnosi 5.455 upisa, na udjele i poslovne udjele 4.445, na ukupnost stvari 1.912, dionice 10 i na patente četiri upisa.

Sudska i javnobilježnička založna prava na temelju sporazuma stranaka i prijenosi prava vlasništva i drugih prava, dionica, udjela i poslovnih udjela obavljeni radi osiguranja, stječu se odnosno prenose upisom u Upisnik, pojašnjavaju iz Fine.

Predmeti i prava na kojima se stječe neko pravo osiguranjem ili ovrhom, a koja se upisuju u Upisnik, mogu biti pokretne stvari i prava, dionice, udjeli i poslovni udjeli u trgovačkom društvu, vozila u javnoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova, patenti upisani u Registar za patente Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

To su najčešće automobili, strojevi, računala, umjetnička djela, namještaj, poljoprivredni strojevi, poljoprivredno stado, poljoprivredni urod, ukupnost stvari (npr. roba u skladištu), patenti, dionice koje nisu upisane na računima u Središnjem klirinško depozitarnom društvu i poslovni udjeli u trgovačkim društvima, kažu iz Fine.

Komentirajte prvi

New Report

Close