Fina odbija naplatu radi neispravnih platnih lista

Autor: Agencija VLM , 12. prosinac 2012. u 11:30
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U obrazloženju stoji da obračun nema naznaku poslodavca da je riječ o dospjeloj neisplaćenoj plaći, a očajni radnici nisu ih dobili četiri.

Nitko od otpuštenih radnika nije dobio svoju dokumentaciju, koja uključuje i radne knjižice. Ona se nalazi kod odvjetnice Incrementuma – kaže Nataša Džajo, sindikalna povjerenica za tu tvrtku drvoprerađivačku tvrtku u vlasništvu švicarskog kapitala.

Oko 60 radnika, jedni putem sindikata, a drugi privatno, tužilo je Incrementum zbog neisplate plaća i putnih naknada. – Potražuju se plaće za rujan, listopad i studeni, a isto će sasvim sigurno biti i za prosinac ove godine. Nismo dobili niti plaću za lipanj prošle godine te putne troškove – objašnjava Džajo. Radnici su htjeli pokrenuti ovrhu putem Financijske agencije. Međutim ta je agencija to odbila s obrazloženjem da su platne liste, koje su radnicima podijeljene proteklih mjeseci, a nedavno čak i na karlovačkom Korzu, neispravne. Konkretno, u obrazloženju Fina navodi da obračun plaće nema naznaku poslodavca da je riječ o dospjeloj neisplaćenoj plaći.

– Namjerno se ne izdaju ispravne platne liste – dojma je radnik Incrementuma Vedran Matić. Državni inspektorat je po njegovoj prijavi utvrdio da je prekršen Zakon o minimalnoj plaći i da je tvrtka podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Karlovcu.   Džajo upozorava i da je poslodavac trebao do početka prosinca radnicima vratiti dokumentaciju, te da je s otkazima trebao priložiti i plan zbrinjavanja, što nije učinjeno.

Direktor Incrementuma Ivano Ojdanić nije bio dostupan, a odvjetnica tvrtke Tamara Mušnjak-Špišić  nalazi se u inozemstvu. – Dokumente nismo mogli vratiti prije sredine mjeseca, odnosno izraditi program zbrinjavanja, jer nismo mogli do njih, s obzirom da je DIP blokirao ulazak u tvrtku – kaže T. Mušnjak-Špišić i dodaje da ne može komentirati knjigovodstvene poslove, odnosno neispravne platne liste.

Podsjetimo da je DIP lani iznajmio pogone za grubu obradu drva Incrementumu, ali mu je ovaj blokirao pristup s obrazloženjem da ne pristaje na otpuštanje radnika koje su ‘švicarci’ od njega preuzeli i da nije plaćan najam zemljišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close