Fina blokirala sudski poništaj predstečaja Nexe grupe

Autor: Suzana Varošanec , 15. listopad 2014. u 11:01
Pravna nadmudrivanja oko Nexea/Patrik Macek/PIXSELL

Novim se rješenjem kontrira sudskoj odluci, uz mogućnost žalbe.

Financijska agencija 'reanimirala' je svoj upravni akt iz predstečaja Nexe grupe koji je poništen na Upravnom sudu u Osijeku.

Inače, ovaj poništaj nije usamljeni slučaj, a novi rizici dolaze na red u takvim predmetima uslijed razlika koje postoje između upravih tijela i upravnog sudstva o pravnim shvaćanjim predstačajnog zakona. Naime, nakon što je sud svoje rekao, nagađalo se što sad slijedi, posebice jer je poništaj podloga za tužbu trgovačkom sudu radi eventualnog poništaja predstečajne nagodbe. No, Fina je takvu opciju blokirala i svojim rješenjem sportskim riječnikom zadala jaku kontru odluci suda. Novi je to obrat, a uslijedio je nakon što je RBA dobila upravni spor protiv rješenja Ministarstva financija.

Na upravom sudu poništeno je i njegovo rješenje u predstečaju Nexe grupe koje je prethodilo sudskoj fazi i Finino. Spis je vraćen u paketu sa zadatkom da u ponovljenom postupku Fina donese novo rješenje. S tim u vezi Upravni sud je naveo nešto što dugoročno otvara vruća pitanja. Pozivajući se na zakon o upravim sporovima, naveo je da je Fina vezana pravnim shvaćanjem i primjedbama suda. No, Fina je u ponovljenom postupku odlučila suprotno sudskoj odluci, te je u rješenju o prihvaćanju financijskog plana restrukturiranja Nexe grupe upravo ustrajala na svojem pravnom stajalištu. Iz te poruke naslućuje se daljnji razvoj događaja u vidu ping-ponga s ovim Nexeovim društvom.

Ta se mogućnost ne može isključiti ako Fina i Ministarstvo financija, te upravni sud s druge strane ostanu na istim pozicijama. Nezadovoljni vjerovnici koji nisu potpisali nagodbu na sudu, naime, sad se mogu žaliti Ministarstvu, a ako i ono svoju odluku ponovi kao Fina, otvara se put za tužbu. Utakmica između upravih tijela i upravnog sudstva po pitanju tumačenja zakon mogla bi potrajati, između ostalog jer upravni sud ne može preinačiti akt, dok upravno tijelo nema mogućnost žalbe za odluku upravnog suda, pa bi posla moglo biti i za ustavne suce.  

Komentirajte prvi

New Report

Close