Filipović: Barbarić ostaje u HEP-u, neće uzeti otpremninu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2023. u 22:00
Ministar Davor Filipović/S. Strukić/PIXSELL

Filipović je kazao da je održana glavna Skupština HEP-a, gdje je on potvrdio članove Nadzornog odbora.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će dosadašnji predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić ostati u tvrtki i neće uzeti otpremninu.

“Barbarić ima pravo na poziciju u HEP-u sukladno svojoj stručnoj spremi”, rekao je. Na pitanje o Barbarićevom položaju u HDZ-u, odgovorio je da još nije obavio razgovore s kolegama o tome rekavši da su u tijeku konzultacije o novom čelnom čovjeku HEP-a.

Filipović je kazao da je održana glavna Skupština HEP-a, gdje je on potvrdio članove Nadzornog odbora. Upitan je li za njega apsolvirana afera “plin za cent”, kazao je da je o toj situaciji detaljno i iscrpno govorio u sedmom mjesecu prošle godine tijekom sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo, te da na tu temu nema više ništa dodati.

Kada je riječ o mogućoj dokapitalizaciji HEP-a odnosno obeštećenju za štete koje su nastale s obzirom na različite cijene – tržišne i one po kojima je HEP morao prodavati energiju, istaknuo je da Vlada čvrsto stoji uz HEP.

“Našli smo modalitet kako ćemo HEP-u kompenzirati ono što mu trebamo kompenzirati, da bi u konačnici naši građani imali ovu cijenu struje za koju sam rekao da je druga najniža u EU”, rekao je ministar, dodavši da će se mjesečno HEP-u nadoknađivati određena razlika.

Vlada je u ponedjeljak predložila NO-u HEP-a da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. Splitsko općinsko državno odvjetništvo je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close