VIDEO: FER s Infobipom osmislio Branku. Uz nju će biti lakši upis na fakultet

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2024. u 09:40
FOTO: Press

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER. Inspiracija za ime interaktivnog komunikacijskog sustava prva je hrvatska doktorica znanosti iz područja elektrotehnike, prof. emer. dr. sc. Branka Zovko Cihlar (1933. – 2023.).

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) je s Infobipom razvio novu uslugu koja će unaprijediti proces upisa brucoša na FER, ali i otvoriti mogućnosti za daljnju suradnju u istraživanjima. Radi se o AI pomoćnici za brži i jednostavniji upis na Fakultet imena Branka, nastaloj u suradnji FER-a kao vodeće hrvatske obrazovne i istraživačke institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva i Infobipa, vodeće globalne cloud komunikacijske platforme.

Korištenjem napredne tehnologije, Branka pruža odgovore na najčešća pitanja, usmjerava korisnike kroz korake upisa te omogućava brzu i učinkovitu podršku. Branki se može pristupiti putem poveznice https://www.fer.unizg.hr/studiji/upis_na_fer. Klikom na chat ikonicu u desnom donjem uglu ekrana otvara se prozor u kojem vas AI pomoćnica pozdravlja riječima „Bok, ja sam Branka, kako ti mogu pomoći?“.

„Uvodimo tehnologiju AI asistenta da bismo brucošima pomogli da se što bolje snađu pri upisu studija, a studentskoj službi osigurali dovoljno vremena za administriranje brojnih prijava. Ovo je vrlo zanimljivo i korisno iskustvo te vjerujem da ćemo i proširiti primjenu sličnih rješenja. FER osmišljava i istražuje mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u poučavanju inženjera zajedno s drugim vodećim visokoškolskim institucijama u Europi. Projekt je pokrenut i izveden u suradnji s vodećom hrvatskom kompanijom Infobip, uz sudjelovanje studenata i potporu alumna kojima posebice zahvaljujem“, istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Ovaj projekt predstavlja samo jedan od prvih koraka Infobipa u dugoročnom planu razvoja inovativnih rješenja koja će koristiti ne samo obrazovnim institucijama, već i široj zajednici.

„Izuzetno smo ponosni na našu suradnju s FER-om i vjerujemo da će ovaj chatbot potpomognut generativnom umjetnom inteligencijom značajno unaprijediti iskustvo upisa za buduće studente. Ovo je samo početak naših zajedničkih napora u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija,“ izjavio je Ervin Jagatić, direktor za AI produkte u Infobipu.

Navedena suradnja unaprjeđuje usluge za buduće studente, ali i otvara dodatne mogućnosti za zajednička istraživanja, razvoj rješenja i suradnju FER-a i Infobipa. Studenti će imati priliku sudjelovati u praksama i projektima unutar Infobipa, gdje će stjecati vrijedna iskustva i znanja potrebna na tržištu rada, a mentoriranje od strane Infobipovih stručnjaka dodatno će obogatiti njihovo obrazovanje i profesionalni razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close