Famozna 2019. ide u povijest, za zračne luke ovo je godina rekorda

Autor: Marija Brnić , 14. srpanj 2024. u 10:33
Podaci za lipanj ukazuju da je prošli mjesec bio dosad najprometniji lipanj u zagrebačkoj luci, a Croatia Airlines nedavno je inaugurirao i liniju Zagreb - Stockholm/Luka Batelić/PIXSELL

Čak 3,25 milijuna putnika sletjelo je ili poletjelo iz Hrvatske, samo kroz ZL Franjo Tuđman prošlo je 2 milijuna putnika.

Prošle godine putnički promet u zračnim lukama vratio se na razinu prije izbijanja globalne pandemije koronavirusa, a prvi podaci za 2024. ukazuju da će ova godina biti uspješnija od dosad rekordne 2019.

Državni zavod za statistiku u prvih pet mjeseci bilježi kako je avionima u Hrvatsku stiglo i otputovalo ukupno 3,25 milijuna putnika, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada ih je avionima putovalo 2,66 milijuna, porast od više od 22 posto. U dosad najuspješnijoj 2019. prema DZS-ovim podacima, zračne luke imale su u prvih pet mjeseci promet od 2,74 milijuna putnika.

Hrvatske su se zračne luke i po ocjenama struke brzo oporavile od posljedica pandemije, iako tempo nije jednak za sve, što među ostalim prati i sezonalnost hrvatskog turizma i odstupanja praznika.

Najprometnije s Njemačkom

Ostvareno je više od 705 tisuća dolazaka ili odlazaka putnika iz Njemačke, a slijedi Velika Britanija s 402 tisuće.

Zimski san riječke luke
U narednim mjesecima slijedi i špica turističke sezone, u kojoj će i tradicionalno biti najveći broj dolazaka i odlazaka putnika, no podaci DZS-a za prvih pet mjeseci i statistike koje objavljuju zračne luke, a koje su uglavnom dale i podatke za lipanj, potvrđuju da će za gotovo sve njih ovo biti najprometnija godina.

Zračna luka Zagreb svaki mjesec u 2024. ima značajan rast broja putnika, a i prvi podaci za lipanj ukazuju da je prošli mjesec bio dosad najprometniji lipanj za tu zračnu luku. Stiglo je ili je otpremljeno s Plesa ove godine gotovo 2 milijuna putnika, oko 280 tisuća ili 16 posto više nego u lanjskom prvom polugodištu.

I u druge dvije najveće zračne luke, splitskoj i dubrovačkoj, unatoč oscilacijama u pojedinim mjesecima, podaci nagovještavaju da će 2024., što se putničkog prometa tiče, biti izvanredna. Kroz splitsku zračnu luku u prvih pola godine prošlo je ukupno 1,2 milijuna putnika, a u dubrovačkoj gotovo milijun putnika.

Rekordnu godinu očekuju i u zadarskoj zračnoj luci, kroz koju je u pola godine prošlo oko 574 tisuće putnika, dok pozitivne rezultate bilježe i ostale zračne luke, no u njima se odvija osjetno manji promet u odnosu na dalmatinske zračne luke.

Kroz pulsku zračnu luku u prvih pola godine prošlo je 159 tisuća putnika (38 tisuća više nego lani), a slabiji rezultat bilježi Zračna luka Rijeka, u kojoj se iz dostupnih podataka za pet mjeseci, broj putnika spustio na 13 tisuća, gotovo 2 tisuće manje nego u istom razdoblju prošle ili gotovo 8 tisuća pretprošle godine. Za riječku zračnu luku već sada se očekuje i da se zacijelo neće još probuditi iz ‘zimskog sna’.

Oporavak, ali…
Najviše prometa hrvatske zračne luke i ove godine bilježe na linijama s Njemačkom. Kako bilježi DZS za prvih pet mjeseci, ostvareno je više od 705 tisuća dolazaka ili odlazaka putnika iz Njemačke, a slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo (402 tisuće), te Francuska (255 tisuća).

Za razliku od putničkog prometa, u zračnim lukama oporavak prometa tereta u odnosu na pretpandemijske brojke ide nešto sporije. Istina, u prvih pet mjeseci bilježi se značajan pomak nabolje u odnosu na lani, prema podacima DZS-a, promet je povećan za 18 posto, ali je u prethodnom razdoblju bilježen slabiji rezultat, pa je ovogodišnjih 4,3 tisuće tona i dalje ispod pretpandemijskih brojki, kada je u prvih pet mjeseci prometovano preko 4,5 tisuća tona roba i pošiljki, ne računajući putničku prtljagu.

Komentirajte prvi

New Report

Close