Evo gdje je u Hrvatskoj strogo zabranjena vožnja u rikverc

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2024. u 10:47
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Vožnja unatrag zna biti izazov za svakog vozača te zahtjeva dodatan oprez, no postoje i ona mjesta na kojima je ona zabranjena i strogo kažnjiva.

Prilikom vožnje u vozači uvijek trebaju provjeriti koliko je taj manevar siguran. U slučaju nesreće krivica obično pada na onog tko se kretao unatrag zakon kaže da se vozač mora uvjeriti da svojim kretanjem ne ugrožava druge sudionike u prometu.

Ipak, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje i one situacije kada je takva vožnja u potpunosti zabranjena i kažnjiva, piše N1.

Zakon je jasan

Naime, Zakon kaže da vozač koji se namjerava kretati vozilom unatrag može to učiniti samo na kratkom dijelu ceste i ako time ne ugrožava ili ne ometa druge sudionike u prometu.

Također, napominje se kako za vrijeme kretanja unatrag na vozilu moraju biti uključeni svi pokazivači smjera, nešto što se uči u autoškoli, ali se brzo zaboravlja.

Dodaje se da, kad se vozač kreće vozilom unatrag, dužan je kretati se onom stranom kolnika kojom se do tada kretao vožnjom unaprijed te je dužan propustiti vozilo koje dolazi iza njegovog vozila.

Tko se ne bude pridržavao gore navedenog riskira novčanu kaznu u iznosu od 30 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close