Euforija izazvala najveći dnevni rast CROBEX-a u 10 godina

Autor: Ante Pavić , 14. listopad 2008. u 00:00

Velika euforija koja je zbog pozitivnih vijesti iz Europe zahvatila Zagrebačku burzu u ponedjeljak je izazvala skok indeksa od 15,9 posto. To je ujedno i najveći dnevni rast indeksa u zadnjih deset godina.

Njegova je vrijednost dosegla 2561 bod, a gotovo da nije bilo dionice koja nije rasla po stopama višima od 10 posto. Upravo je po takvoj stopi rasla dionica Hrvatskog telekoma koja je sa 19 milijuna kuna prometa bila najlikvidnija dionica u ponedjeljak. Svi analitičari se slažu u jednome, a to je da je na kretanje na burzi izravno utjecala vijest o zajedničkoj akciji europskih vlada u spašavanju financijskog sektora. Domaći ulagači imali su sat vremena razlike da se uvjere u rast azijskih i europskih tržišta te su počeli s kupnjom nakon što su počela rasti i inozemna tržišta. Redovni promet bio je nešto manji nego u petak te je iznosio 116 milijuna kuna. Dionice bankarskog sektora na Zagrebačkoj su burzi također zabilježile velik rast pa je tako, primjerice, dionica Privredne banke rasla po stopi od 35 posto. I u ponedjeljak je više od 50 izdanja završilo u blokadi samo što je do obustave došlo zbog prevelikog rasta.

Naglasci

Najveći prometi
Jedna od dionica s čijim je trgovanjem prekinuto u ponedjeljak jest Atlantska plovidba koja je poskupjela gotovo 25 posto. Utrku u veličini prometa s tim je izdanjem vodila dionica Ericsson Nikole Tesle koja je uz 14,4 milijuna kuna prometa rasla gotovo 10 posto.

Rijetki u minusu
Samo 17 dionica dan je završila u negativnom, a najviše je pao rapski Imperijal (-21,56 posto)

Komentirajte prvi

New Report

Close