Svjesni kako tradicionalna hrana igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru zemalja i predstavlja osnovu kulturne baštine, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-Neretvanske županije – Kanton, Općina Tivat i Zadarska županija osmislili su i pokrenuli projekt CUHaCHA.
Kako objašnjava Ana Zubčić, voditeljica projekata međunarodne suradnje u AGRRA-i, na ovom području su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Uz to, ističe Zubčić, lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju, te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini te još više poboljšati turističku ponudu.
U skladu s tim glavni cilj projekta “CUHaCHA” je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma, a u pitanju je projekt vrijedan 710.946,94 eura od čega EU sufinancira 604.304,89 eura.
“Naš generalni cilj je da putem gastronomije i tradicionalnih jela koja polako padaju u zaborav oživimo ta jela i time turistima damo priliku da dožive autentične okuse kraja. Hrana već tisućama godina ima ključnu ulogu u tradiciji našeg podneblja i važan je dio naše kulturne baštine. Time ne samo da promoviramo destinaciju i našu tradiciju već nudimo i priliku za inovacije na tom polju”, objašnjava Zubčić.
Projekt je počeo u kolovozu, a prvi sastanak partnera održan je u studenom kada su dogovorene i prve projekte aktivnosti i planovi.
Naime, kako otkriva Zubčić, u sklopu projekta razvit će se zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, izdati monografija kulinarske baštine, a održavat će se i obuke za sve pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom.
Projektom će se i urediti tradicionalne kuhinje s ciljem promicanje kulinarske baštine. Nažalost, i ovaj projekt usporila je pandemija, no u narednih šest mjeseci planirano je istraživanje kulinarske baštine.
“Istraživanjem na sva tri područja ćemo otkriti koja su to jela, a potom ih i oživjeti i nuditi u restoranima i agroturizmima. Vjerujemo kako će to potaknuti i poljoprivredne proizvođače jer su tradicija i domaće namirnice ključ priče.
Ideja je da oni koji već nude hranu, ako već ne nude tradicionalnu hranu, krenu u tom smjeru”, kaže Zubčić i ističe kako će uskoro adaptirati i opremiti tradicionalnu kuhinju u kojoj će se održavati edukacije za ugostitelje, kuhare i voditelje restorana. Jedan od zadnjih koraka je i virtualna gastro staza.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu