EU razmatra upotrebu oznaka za zdravu i nezdravu hranu na pakiranjima

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2019. u 15:26
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do  najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrst informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

– Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo, – kazala je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Komentirajte prvi

New Report

Close