EU je gladna vrhunskog mesa, to je šansa za Hrvatsku

Autor: Marta Duić , 10. studeni 2014. u 22:00
Europa traži kvalitetnu govedinu, a to je meso svjetla točka našeg izvoza/FOTOLIA

U prvih pet mjeseci ove godine mesa i klaoničkih proizvoda uvezli smo u vrijednosti 148,8 milijuna dolara u odnosu na 90,2 milijuna u istom razdoblju 2013. godine.

Računajući ugrubo, Hrvatska prehrambena ovisnost je otprilike na razini oko 45 posto, što je itekako alarmantan podatak u usporedbi s europskim prosjekom od osam posto.

Svjetla točke hrvatskog izvoza dugi niz godina bili su mesni proizvodi, no i one pomalo blijede. Prvi put nakon 10 vrlo uspješnih godina, drugo polugodište 2013 godine je tom sektoru donijelo negativan trend koji pokazuje da je uvoz potukao izvoz. Podaci Croatiastočara  pokazuju da je proizvodnja mesnih proizvoda kod članica EU 27 u 2013. pala za 1,5%, a u Hrvatskoj 3%. U 2013. je zabilježena najmanja proizvodnja u pet godina. Proizveli smo 84.763 tona, dok je potrošnja iznosila 81.927 tona. Izvoz je obilježila brojka od 14.774 tona naspram 15.590 tona u 2012. Uvoz  je iznosio 11.938 tona. 

 

84.763tona

mesa proizvedeno je u RH prošle godine

Dvostruko više
Alarmantan je i podatak Hrvatske gospodarske komore koji pokazuje da smo u prvih pet mjeseci ove godine mesa i klaoničkih proizvoda uvezli u vrijednosti 148,8 milijuna dolara u odnosu na 90,2 milijuna u istom razdoblju 2013. Svih vrsta mesa uvezli smo 52% više nego u istom razdoblju lani. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u pet mjeseci 2014. proizvodnja svinjskog mesa pala je za 7000 tona, goveđeg za 2000 tona, a pilećeg za nešto više od 1000. Prema Croatiastočaru tijekom 2013. proizvodnja svinjskih proizvoda i prerađevina od svinjskog mesa u EU iznosila 10,981.891 tona, a u nas  svega 83.092 tone.

Ukupan uvoz svinjetine u 2013. iznosio je 64.483 tone, a godinu prije nešto više od 50.000 tona. Tijekom 2012. izvezeno je 499 tona, prošle godine 730 tona.  Što se tiče peradi, ezemlje Europske unije je proizvele su 1,985.206 tona. Hrvatske, pak, u segmentu proizvodnje mesa i prerađevina  od peradi gotovo da i nema unutar podataka Croatiastočara, proizveli smo svega 288 tona proizvoda takvog mesa dok nas u kategorijama proizvoda od guščje i pačje jetre ni nema, kao ni u proizvodima od purećeg mesa. .Ipak, nije sve tako crno, Hrvatska ima povećan izvoz goveđeg mesa sa 570 tona iz prvog polugodišta na čak 2792 tone u drugom dijelu 2013. godine. U 2012. izvoz je iznosio 1072 tone, dok je za cijelu 2013. zabilježen izvoz 3362 tone govedine. 

 

2,12mlrd.

eura potrošeno je lani na uvoz mesa i mesnih proizvoda

Nije sve tako crno
Ovaj rezultat ostvaren je uglavnom prodajom na europskom tržištu. Procjene kažu da na prostoru EU manjka više od 300.000 tona govedine. Europa vapi za kvalitetnom govedinom, a Hrvatska ima i znanje i resurse koje mora znati iskoristiti dok je prilika prisutna i dok su mogućnosti otvorene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close