ESI indeks pao u lipnju, najviše pesimista u uslužnom sektoru

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2024. u 22:00
Mjesečno izvješće EK odražava suzdržanija očekivanja potrošača/Shutterstock

Optimizam je splasnuo i u maloprodaji, prema padu indeksa za 1,5 bodova.

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana su u lipnju, uz val pesimizma u sektoru usluga i suzdržanije potrošače, pokazuje mjesečno istraživanje Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju 2,4 boda u odnosu na svibanj, kliznuvši na 105,3 boda.

Najviše su u lipnju pogoršana očekivanja u uslužnom sektoru, iskazana u padu indeksa za oko osam bodova. Menadžeri znatno lošije ocjenjuju potražnju unatrag tri mjeseca, a suzdržani su i u prognozama za ljeto.

Neizvjesnost je po njima zamjetno izraženija nego u svibnju. Pogoršano je i raspoloženje među potrošačima, prema padu indeksa za nešto više od četiri boda, odražavajući pogoršanu ocjenu financijske situacije u proteklih 12 mjeseci. Građani pokazuju i pojačani oprez u prognozama financijske situacije u idućih godinu dana.

Optimizam je splasnuo i u maloprodaji, prema padu indeksa za 1,5 bodova. Menadžeri u industriji i građevinskom sektoru nešto su pak optimističniji, uz rast indeksa za 1,7 bodova, odnosno za gotovo dva boda.

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju slabiji tempo zapošljavanja u ljetnoj sezoni. Signaliziraju ipak ublaženu neizvjesnost u poslovnim prognozama, iskazanu u padu indeksa EUI za tri boda. Ozračje na razini 20-člane eurozone nije se bitnije promijenilo u odnosu na svibanj, prema padu indeksa za samo 0,2 boda u odnosu na svibanj, na 95,9 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close