Ericsson NT u poslu s telekomima, OIV dao jamstva i čeka rasplet

Autor: Mladen Miletić , 18. srpanj 2024. u 22:00
Mate Botica, predsjednik je Uprave Odašiljača i veza, koji želi projekt digitalizacije javnih servisa u BiH vrijedan 13,1 milijun eura/Ž. Hladika/PIXSELL

Hrvatska tvrtka ostala jedini kandidat za projekt s RTV servisima nakon što su američke sankcije srušile konzorcij.

Nakon što se zbog američkih sankcija raspao konzorciji u kojem je nositelj bila kompanija Sirius 2010 Banja Luka, hrvatska tvrtka Odašiljači i veze (OiV) ostala je jedini kandidat za preuzimanje cjelokupnog projekta digitalizacije javnih radijskih i televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini.

Konačnu odluku o tome hoće li OiV nastaviti započeti projekt donijet će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a lokalni mediji prenose da je u tijeku procjena osposobljenosti i kapaciteta hrvatske tvrtke.

Posljednja u Europi
Digitalizacija javnih servisa u BiH već godinama kasni, a kad je početkom ove godine konačno potpisan ugovor između ministarstva i konzorcija u kojem je navedeno i da je rok puštanja digitalnog signala točno 512 dana, isticalo se i da BiH posljednja u Europi ide u projekt potpunog pokrivanja države digitalnim signalom.

Javni natječaj okončan je krajem prošle godine, a vrijednost projekta procijenjena je na 13,1 milijun eura (25,8 milijuna konvertibilnih maraka). No, Sirius se u lipnju našao na udaru sankcija američke administracije koja je odlučila kazniti još sedam tvrtki povezanih s obitelji čelnika Republike Srpske Milorada Dodika, odnosno s njegovim sinom Igorom.

Rok za puštanje signala – 512 dana

U ugovoru koji je početkom godine konzorcij potpisao s ministarstvom bilo je navedeno da je rok puštanja digitalnog signala – 512 dana.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH razmatraju što poduzeti jer “ne žele ni na koji način prekršiti režim američkih sankcija”, a ministar Edin Forto dvoji kako nastaviti projekt digitalizacije.

“Na sastanku kojega je ministar održao s konzorcijem, predstavnici uprave OiV-a istaknuli su da imaju kapacitete samostalno okončati posao ako drugi član konzorcija dobrovoljno istupi, pa bi u tom slučaju pružili neophodna jamstva za dobro izvršenje ovog posla”, stoji između ostalog u očitovanju ministarstva koje prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Dok u OIV-u čekaju rasplet, kompanija Ericsson Nikola Tesla već uživa povjerenje na tržištu BiH također važne tehnološke poslove. U nizu potpisanih ugovora iz područja digitalne transformacije te modernizacije, proširenja i održavanja komunikacijskih mreža vrijednih više od 15 milijuna eura, nalaze se i oni potpisani s HT Mostarom.

Poslovi i na Kosovu
Ugovorena je implementacija najnovije tehnološke inačice Ericsson IMS (IP Multimedia Subsystem) rješenja kao i uvođenje VoLTE (Voice over LTE) usluge te održavanje mreže BH Telecom s čijim je generalnim direktorom Senidom Kahrimanom predsjednica Ericsson Nikole Tesle u ožujku potpisala petogodišnji ugovor vrijedan 1,9 milijuna eura (3,8 milijuna KM).

Zagrebačka tvrtka dobila je i poslove na tržištu Kosova, gdje će raditi na optimizaciju i održavanje mreže operatora IPKO te na proširenju kapaciteta Telekom Kosova, a iz kompanije dodatno naglašavaju i nove ugovore vezane uz sustav nadzora zelene granice EU i održavanje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Komentirajte prvi

New Report

Close