EPS ostvario veliku dobit u prvih šest mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 14. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Rezultati su poprilično iznad očekivanja, iako su iz poslovodstva najavljivali dobre brojke slijedom vrlo dobre proizvodnje ugljena i električne energije.

Dobit Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvom polugodištu iznosila je oko 280 milijuna eura (32,8 milijardi dinara), što je oko 80 milijuna eura (9,4 milijarde dinara) više od plana, objavila je u ponedjeljak ta kompanija.

Financijsko izvješće o šestomjesečnom poslovanju usvojila je Skupština EPS-a, prenosi agencija Beta.

Rezultati su poprilično iznad očekivanja, iako su iz poslovodstva najavljivali dobre brojke slijedom vrlo dobre proizvodnje ugljena i električne energije. Ministrica rudarstva i energetike i predstavnica osnivača u Skupštini EPS-a Dubravka Đedović Handanović istaknula je da je vrlo značajno što je ovakav financijski rezultat ostvaren u vrijeme kada su cijene električne energije za komercijalne kupce značajno smanjene.

Izazov za kompaniju ostaju troškovi na čijem će se rezanju raditi u preostalom dijelu godine. Kako je navela ministrica, u narednom razdoblju potrebno je nastaviti smanjivati ​​troškove poslovanja, uz ključno ubrzanje investicijskih projekata za unapređenje proizvodnje ugljena i energije.

“U prvom polugodištu proizvodnja ugljena i električne energije bila je stabilna i u skladu s planom, a ponegdje i veća od planirane”, rekla je ministrica. Kako je navela, manji su i troškovi nabave vanjskog ugljena.

Udio proizvodnje energije iz hidrosektora i obnovljivih izvora energije u EPS-u je u prvom polugodištu dosegao 37,5 posto, a sačuvane su i zalihe ugljena i rezerve u akumulacijama, što je uz remonte i modernizacije dodatno jamstvo za sigurno i pouzdanu proizvodnju, navodi se u priopćenju.

Istaknula je kako je potrebno ubrzati provedbu Plana transformacije EPS-a, kojim se mijenja organizacijska struktura i unaprjeđuju operativni procesi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close