ENNA Opskrba dobila dozvolu za agregiranje putem virtualne elektrane

Autor: Borivoje Dokler , 26. lipanj 2024. u 11:39
Marijeta Majer, direktorica prodaje u ENNA Opskrbi/Marijeta Majer

Virtualne elektrane čine potrošači ali i proizvođači električne energije (solarne elektrane, vjetroelektrane, bioplinska postrojenja, kogeneracijska postrojenja,…) kao i baterije za pohranu energije.

ENNA Opskrba dobila je od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti agregiranja do lipnja 2029. godine. Tako će, tvrtka ENNA grupe, drugim kompanijama na tržištu moći ponuditi uslugu agregiranja putem virtualne elektrane.

“Virtualna elektrana će nam omogućiti ostvarivanje višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima daje mogućnost da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije i tako ostvaruju dodatne prihode.

Cilj virtualnih elektrana nije samo uravnoteženje sustava, već i podrška održivom razvoju putem integracije obnovljivih izvora te na ovaj način podržavamo i zelenu tranziciju hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu”, pojasnila je Marijeta Majer, direktorica prodaje u ENNA Opskrbi.

Virtualne elektrane čine potrošači ali i proizvođači električne energije (solarne elektrane, vjetroelektrane, bioplinska postrojenja, kogeneracijska postrojenja,…) kao i baterije za pohranu energije.

Energetskim potrebama svih navedenih dionika upravlja se integrirano u sustavu virtualne elektrane kako bi tržište bilo u ravnoteži, a korisnici usluga VPP-a ostvarili maksimalne pogodnosti koje donosi širok krug subjekata različitih energetskih potreba.

Fleksibilnost u energetskom sustavu odnosi se na sposobnost prilagođavanja proizvodnje, potrošnje i rada mreže kao odgovor na promjenjive uvjete ponude i potražnje, ali i upravljanje neizvjesnošću povezanom s integracijom obnovljivih izvora energije.

Agregator (ENNA Opskrba) u izravnoj komunikaciji s operatorom prijenosnog sustava (HOPS) održava balans upravljanjem proizvodnjom i/ili potrošnjom korisnika mreže u svom sustavu agregiranja, tj. u svojoj virtualnoj elektrani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close